Αρχική

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Βλάπτει πάντα η αντιβίωση στην εγκυμοσύνη;


Αντιβίωση στην εγκυμοσύνη
Μια νέα μελέτη για την χορήγηση της αντιβίωσης στην εγκυμοσύνη ανατρέπει τα δεδομένα.
Δίνοντας αντιβιοτικά σε έγκυες γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Β μειώνoνται σημαντικά τα ποσοστά λοίμωξης στα νεογνά.
Η πιο κοινή λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Β σε όλες τις περιοχές ήταν ορότυπου III (49 τοις εκατό), ακολουθούμενη από τους ορότυπους  Ia (23 τοις εκατό), Ιβ (7 τοις εκατό), ΙΙ (6 τοις εκατό), και V (9 τοις εκατό).
Η χρήση των αντιβιοτικών για την πρόληψη της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β είναι κοινή στις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες και θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται και στις αναπτυσσόμενες χώρες, τουλάχιστον μέχρι ένα εμβόλιο να βρεθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανομή των στελεχών του στρεπτόκοκκου Β παρουσιάζεται παρόμοια σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβόλια που είναι υπό εξέλιξη θα μπορούσε να έχει σχεδόν καθολική εφαρμογή.
Ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών έχει τη δυνατότητα για μείωση των πρόωρων τοκετών, της θνησιγένειας και της επιλόχειας σηψαιμίας που προκαλείται από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεκάδες προηγούμενες μελέτες και διαπίστωσαν ότι η μέση παγκόσμια επίπτωση της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Β  σε βρέφη μέχρι 3 μηνών ήταν 0,53 ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων νεογνών και το μέσο ποσοστό θνησιμότητας ήταν 10 τοις εκατό. Η Αφρική, είχε την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης (1,21 περιπτώσεις ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων νεογνών) και ποσοστό θνησιμότητας (22 τοις εκατό). Η επίπτωση στην Αμερική ήταν [0,67 ανά 1.000 γεννήσεις] και την Ευρώπη [0,57 ανά 1.000 γεννήσεις]. Το ποσοστό θανάτου ήταν 11 τοις εκατό στην Αμερική και 7 τοις εκατό στην Ευρώπη.
Παγκοσμίως, το ποσοστό θανάτων από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Β που συμβαίνουν την πρώτη εβδομάδα της ζωής, ήταν 12 τοις εκατό, διπλάσιο από αυτό της  μετέπειτα έναρξης της νόσου. Εξήντα εννέα τοις εκατό ανέφερε χρήση οποιασδήποτε προληπτικής θεραπείας με αντιβιοτικά κατά το χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης. Η πρόωρη έναρξη της νόσου ήταν τρεις φορές μικρότερη σε μελέτες που ανέφεραν την προληπτική χρήση των αντιβιοτικών από εκείνες που δεν έχουν αναφέρει τέτοια χρήση.
Βιβλιογραφία
The Lancet, news release, Jan. 4, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου