Αρχική

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Εγέρθητι


E! Σηκωθείτε όρθιοι!
Οι εξωσκελετοί αντικαθιστούν τα αναπηρικά καροτσάκια.
Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Τα άτομα με κινητικά προβλήματα έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν στο σώμα τους έναν εξωσκελετό και να περπατήσουν.
Ο εξωτερικός αυτός είναι φτιαγμένος από ελαφριά υλικά, προσαρμόζεται εύκολα στο σώμα και τα πόδια μπορούν να κινηθούν με τη βοήθεια μικρών κινητήρων στους γοφούς και στα γόνατα, που κατευθύνονται μέσω υπολογιστή.
Οι εξωσκελετοί πωλούνται ή ενοικιάζονται. Διάφορες εταιρίες τους κατασκευάζουν (Argo Medical Technologies - Rewalk, Berkeley Bionics - eLEGS, Gyberdyne - HAL, Rex Bionics - Rex).

Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιούν εξωσκελετό;
-Ηλικιωμένοι με βλάβες σπονδυλικής στήλης με παράλυση άκρων.
-Άτομα με δισχιδή ράχη, μυϊκή ατροφία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολυομελίτιδα.

Οφέλη χρήσης εξωσκελετών:
-Αντικαθιστά το νοσηλευτικό και το άλλο βοηθητικό προσωπικό, αφού ο ασθενής αυτοεξυπηρετείται.
-Διευκολύνει τον ασθενή και τον εντάσσει στην κοινωνία.
-Βοηθά στην βελτίωση της γενικότερης κατάστασης της υγείας του, γιατί ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα, αποτρέπει τα έλκη από κατακλίσεις, βοηθά στην κινητοποίηση της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου, μειώνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και διευκολύνεται η αναπνοή.
-Με την αυτοεξυπηρέτηση του ασθενή εξοικονομούνται σοβαρά χρηματικά ποσά.

Προϋποθέσεις χρήσης εξωσκελετών
-Ο ασθενής θα πρέπει να μπορεί να σταθεί όρθιος, δηλαδή θα πρέπει να έχει έναν σχετικά δυνατό σκελετό και καλό κυκλοφορικό σύστημα.
-Τα περισσότερα μοντέλα συνοδεύονται από πατερίτσες, γι' αυτό ο ασθενής θα πρέπει να έχει τη δύναμη να τις χρησιμοποιεί.
-Θα πρέπει ο ασθενής να μπορεί να σηκωθεί μόνος του από το καροτσάκι και σε λίγα λεπτά να μπορέσει να προσαρμόσει στο σώμα του τον εξωσκελετό.
-Απαιτείται προσοχή να μην πέσει ο ασθενής, ιδίως όταν χρησιμοποιεί εξωσκελετό με πατερίτσες.
-Θέλουν υπομονή, αφού κάποιος δεν μπορεί να μετακινηθεί τόσο γρήγορα, όπως με ένα καροτσάκι.
-Πρέπει να μάθει ο χρήστης να κατευθύνει το ρομπότ με την κλίση του σώματος, αφού αυτό έχει αισθητήρες συνδεδεμένους με υπολογιστή, για να ενημερώνεται για την κίνηση που θέλει να κάνει, αν δηλαδή θέλει να σηκωθεί, να περπατήσει ή να σταθεί. Υπάρχουν και εξωσκελετοί με εξειδικευμένους αισθητήρες που καταγράφουν ηλεκτρικά σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στους μυς των ποδιών και λειτουργεί διαισθητικά με την σκέψη.
Έτσι ήδη ανοίχτηκε ο δρόμος για μελλοντικούς εξωσκελετούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από αυτούς που έχουν πλήρη παράλυση και θα μπορούν να μετατρέπουν τα πρότυπα εγκεφαλικά κύματα σε κίνηση.
Σημαντική είναι, επίσης, η αξιοποίηση εξωσκελετών για κοπιαστικά σωματικά καθήκοντα από ειδικό προσωπικό, όπως το προσωπικό νοσοκομείων, οι πυροσβέστες, το στρτιωτικό. Οι εξωσκελετοί αυτοί μπορούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος, εφόδια, όπλα, πυρομαχικά, ακόμη και στρατιώτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν την δύναμη των στρατιωτών.

Τύποι εξωσκελετών
Gyberdyne - HAL, Ιαπωνία: Κατευθύνεται μέσω νευρικών σημάτων και απαιτεί πατερίτσες.
Argo Medical Technologies - Rewalk, Ισραήλ: Ανεβοκατεβαίνει σκάλες και απαιτεί κι αυτός πατερίτσες.
Berkeley Bionics - eLEGS, ΗΠΑ: Φοριέται εύκολα, δεν ανεβοκατεβαίνει σκάλες και απαιτεί κι αυτός πατερίτσες.
Rex Bionics - Rex, Νέα Ζηλανδία: Δεν απαιτεί πατερίτσες, αλλά είναι σχετικά μεγάλος και βαρύς και αργοκίνητος.
Raytheon - XOS2, ΗΠΑ: Μετατρέπει τους καθημερινούς ανθρώπους σε υπερήρωες, χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό και σηκώνει βάρος 100 κιλών όσες φορές χρειαστεί. Χρησιμοποιείται και για εκγύμναση των στρατιωτών για να αυξήσει τη δύναμή τους.
Βιβλιογραφία
Science Illustrated τεύχος 71-72 Αύγουστος Σεπτέμβριος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου