Αρχική

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Το τεστ της μέσης


Ελέγξτε τις διαστάσεις σας για να δείτε αν έχετε κίνδυνο για προβλήματα υγείας

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός παθολόγος-ογκολόγος, MD, PhD
Ελέγξτε τις διαστάσεις σας
-Χαλαρώστε, εκπνεύστε και μετρήστε τη μέση σας
Αν η μέση σας είναι 80 εκατοστά για τις γυναίκες και 94 για τους άνδρες, τότε ο κίνδυνος να εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας είναι αυξημένος.
Αν η μέση σας είναι από 88 εκατοστά και πάνω, τότε διατρέχετε πολύ μεγάλο κίνδυνο για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας και πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας.
Για να μετρήσετε τη μέση σας, τυλίξτε μια μεζούρα γύρω από την περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα χαμηλότερα οστά των πλευρών σας και τη λεκάνη σας.
Περίμετρος Μέσης (κοιλιακή παχυσαρκία) >102 cm (άνδρες) >88 cm (γυναίκες)
Με την αύξηση της ηλικίας, το σωματικό λίπος τείνει να μετατοπιστεί από τα χέρια, τα πόδια και τους γοφούς στην κοιλιά.
Η γήρανση έχει σαν αποτέλεσμα η μυϊκή μάζα να  μειώνεται σταδιακά ανάλογα με την ηλικία και το λίπος να ανεβαίνει και μπορεί να είναι πιο δύσκολο οι μεγαλύτεροι  να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος ή να χάσουν τα περιττά κιλά.
Επιπλέον, πολλοί άντρες και πολλές γυναίκες παρατηρούν  μια αύξηση στο λίπος της κοιλιάς καθώς γερνούν, ακόμη και αν δεν κερδίζουν βάρος. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στη μείωση των  επιπέδων ορμονών, η οποία φαίνεται να επηρεάζει την διανομή του λίπους στο σώμα.
Το πρόβλημα με το λίπος της κοιλιάς είναι ότι δεν περιορίζεται  στο υποδόριο λίπος κάτω από την κοιλιά, αλλά συσσωρεύεται και στα σπλάχνα που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά. Παρά το γεγονός ότι το υποδόριο λίπος δημιουργεί αισθητικές ανησυχίες, το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με πολύ πιο επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία.
Αυτό συμβαίνει, γιατί η υπερβολική ποσότητα του σπλαχνικού λίπους παράγει ορμόνες και άλλες ουσίες που μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, να αλλάξουν αρνητικά την καλή και τη κακή χοληστερόλη και να μειώσουν  την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη (αντίσταση στην ινσουλίνη).
Η υπερβολική ποσότητα του λίπους, συμπεριλαμβανομένου και του  σπλαχνικού λίπους, αυξάνει επίσης τα επίπεδα ορμονών.
Όλα αυτά μπορούν να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:
-Καρδιαγγειακή νόσος
-Εγκεφαλικό επεισόδιο
-Διαβήτη τύπου 2
-Έμφραγμα
-Καρκίνος του μαστού
-Καρκίνος του παχέος εντέρου
-Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης σχετίσει το λίπος στην κοιλιά με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ανεξάρτητα από το συνολικό βάρος. Στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όταν οι γυναίκες θεωρούνταν ότι έχουν  φυσιολογικό βάρος με βάση το πρότυπο μετρήσεων του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), μια μεγάλη περίμετρος μέσης αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και άλλες αιτίες.
Μπορείτε με στοχευμένες ασκήσεις κοιλιακών να μειώσετε την περίμετρο της μέσης, αλλά με αυτές οι ασκήσεις δεν θα απαλλαγείτε από το λίπος της κοιλιάς.
Ευτυχώς, όμως, το σπλαχνικό λίπος ανταποκρίνεται με την  δίαιτα και  την άσκηση για να ρίξετε τα περιττά κιλά και να μειώσετε το συνολικό λίπος του σώματός σας.

Συμβουλές για την μείωση της περιμέτρου της μέσης
  • Κάντε μια υγιεινή διατροφή. Δώστε έμφαση σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες  και επιλέξτε πηγές πρωτεΐνης  με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκεται στο κρέας και στα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το βούτυρο. Επιλέξτε μέτριες ποσότητες από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη - που βρίσκονται στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και σε ορισμένα φυτικά έλαια.
  • Κρατήστε το μέγεθος των μερίδων του φαγητού υπό έλεγχο. Στο σπίτι μικρύνετε το μέγεθος των μερίδων. Στα εστιατόρια, φάτε  το ήμισυ από  το γεύμα σας και πάρτε το υπόλοιπο σπίτι για την άλλη ημέρα.
  • Συμπεριλάβετε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Μέτρια αερόβια δραστηριότητα, όπως το ζωηρό περπάτημα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή έντονη αερόβια δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο, για τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα. Επιπλέον, οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης συνιστώνται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αν θέλετε να χάσετε βάρος ή να πετύχετε συγκεκριμένους στόχους φυσικής κατάστασης, μπορεί να χρειαστεί να γυμνάζεστε περισσότερο.
Για να χάσετε το περιττό λίπος και να μην το ξαναπάρετε, ο στόχος για την αργή και σταθερή απώλεια βάρους  είναι μέχρι 2 κιλά (1 κιλό) την εβδομάδα. 
Βιβλιογραφία
mayoclinic.com
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Διαβάστε περισσότερα για τη Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου