Αρχική

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Είναι αποτελεσματική η αερόβια άσκηση στην αλλαγή του μεταβολισμού;


Aερόβια άσκηση είναι κάθε άσκηση στην οποία κινούνται ρυθμικά και επαναλαμβανόμενα μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος, με συνέπεια την ταχύτερη καύση θερμίδων, που ευνοεί περισσότερο την προσπάθεια να χάσετε βάρος. 
H αερόβια άσκηση περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου και τους κτύπους της καρδιάς. Mε την έναρξη της άσκησης η πρόσληψη οξυγόνου αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό, έως ότου σταθεροποιηθεί σ’ ένα επίπεδο, ανάλογα με την ένταση της άσκησης.
Γιατί πρέπει να γίνεται αυτή η άσκηση και ποια τα οφέλη της;
•Για τη βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης.
•Για τη βελτίωση του καρδιαγγειακού και του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.
•Για τη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα.
•Για τη γενική υγεία και ευεξία.
•Η βελτίωση που συνήθως παρατηρείται μετά από αερόβια προπόνηση 2-3 μηνών είναι της τάξεως του 15% περίπου.
H αερόβια άσκηση αυξάνει την αντοχή του ατόμου και βοηθά στη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα, αν συνδυαστεί με την κατάλληλη διατροφή.
Tα είδη που μπορείτε να διαλέξετε
Oι δραστηριότητες που μπορούν να ενεργοποιήσουν την αερόβια παραγωγή ενέργειας είναι αυτές που προσφέρουν χαμηλή-μέτρια ένταση και μεγάλη διάρκεια. Tέτοιες δραστηριότητες είναι το έντονο περπάτημα (160 Kcal/30min), το χαλαρό τρέξιμο (τζόγκινγκ) (240 Kcal/30min), το ανέβασμα σκάλας (250 Kcal/30min), το ποδήλατο δρόμου (165 Kcal/30min), το στατικό ποδήλατο (150 Kcal/30min), το σκοινάκι (285 Kcal/30min), το ελλειπτικό όργανο (205 Kcal/30min), το αερόμπικ (188 Kcal/30min), ο χορός (210 Kcal/30min).
Η αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, αλλά υπάρχουν κάποια μυστικά:
-Κάντε την αερόβια άσκηση μέσα σε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης προπόνησης με την εξής σειρά:
προθέρμανση, λειτουργικές ασκήσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης, αερόβιες ασκήσεις, ασκήσεις ευλυγισίας και χαλάρωμα.
-Μην κάνετε διαλείμματα όταν γυμνάζετε τις αντίθετες μυϊκές ομάδες. Για παράδειγμα κάντε μια αερόβια άσκηση για τις γάμπες, ξεκουραστείτε, κάντε μια αερόβια άσκηση για τους ώμους και ξεκουραστείτε κ.λπ. Χρειάζεται να κάνετε περισσότερα σετ και ασκήσεις σε λιγότερο χρόνο.
-Αντικαταστήστε μια παλαιότερη άσκηση με μια καινούρια που δεν έχετε ξανακάνει. Η καινούρια άσκηση θα χρησιμοποιήσει περισσότερες μυϊκές ομάδες και το σώμα θα γυμναστεί εντονότερα και αποτελεσματικότερα
30 λεπτά αερόβια άσκηση 3 φορές την εβδομάδα αυξάνουν την ταχύτητα μεταβολισμού κατά 15% περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου