Αρχική

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Θεραπεία του καρκίνου με Iscador


Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Ο καρκίνος είναι η μάστιγα του αιώνα μας και οι συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες δεν είναι πάντα αρκετά αποτελεσματικές.
Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα της νόσου. Τα καρκινικά κύτταρα είναι η εκδήλωση κάποιας βλάβης των αμυντικών μηχανισμών του σώματος. 
Πριν την ανάπτυξη του όγκου έχει προηγηθεί ένα στάδιο προ-όγκου που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.  Ένας υγιής οργανισμός με ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει τα ελαττωματικά κύτταρα και τα καταστρέφει.  Η αποτυχία του ανοσοποιητικού συστήματος να καταστρέψει αυτά τα κύτταρα, έχει σαν αποτέλεσμα αυτά  να μπορούν να πολλαπλασιάζονται χωρίς κανένα έλεγχο.
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Δρ. Rudolf Steiner (Ρούντολφ Στάινερ), ένας Αυστριακός φυσικός επιστήμονας και φιλόσοφος, ίδρυσε την Ανθρωποσοφική Ιατρική. Η λέξη ανθρωποσοφία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις άνθρωπος και σοφία. Η Ανθρωποσοφία αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης της ιατρικής επιστήμης και της ζωής με έναν ολιστικό τρόπο. Ο Rudolf Steiner δεν ήταν γιατρός κι έτσι ίδρυσε την ανθρωποσοφική ιατρική σε συνεργασία με την Ολλανδέζα γιατρό Δρ Ita Wegman (1876-1943). 
Ήδη από το 1917, ο Rudolf Steiner πρότεινε την έγχυση των εκχυλισμάτων γκι για τη θεραπεία του καρκίνου. Η  Ita Wegman στις αρχές του 1920 εισήγαγε το Iscador από γκι στη θεραπεία του καρκίνου.
Οι ουσίες από τις οποίες παρασκευάζονται τα φάρμακα στην Ανθρωποσοφική Ιατρική είναι ουσιαστικά φυσικές και λαμβάνονται από το βασίλειο των φυτών και των ζώων. Τα φάρμακα παρασκευάζονται σύμφωνα με τις αρχές της ομοιοπαθητικής.
Το Iscador είναι η εμπορική ονομασία ενός αντικαρκινικού φαρμάκου που παρασκευάζεται από εκχυλίσματα γκι. Η θεραπεία με Iscador αποσκοπεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταστροφή έτσι των καρκινικών κυττάρων. Βέβαια το Iscador είναι μια συμπληρωματική και όχι μία εναλλακτική θεραπεία. 
Έτσι, συχνά, συνταγογραφείται στην Ευρώπη από ιατρούς ογκολόγους, συμπληρωματικά στη συμβατική θεραπεία του καρκίνου (ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση).  
Σήμερα υπάρχουν γιατροί σε πολλές χώρες του κόσμου, που θεραπεύουν τους ασθενείς τους με Iscador. Το Iscador είναι διαθέσιμο και στις ΗΠΑ με την επωνυμία Iscar και εισάγεται από την Ελβετία και την Γερμανία.
Υπάρχουν περίπου 1400 είδη γκι σε όλο τον κόσμο, αλλά μόνο το γκι Viscum album χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου.
Το Γκι περιέχει, μεταξύ άλλων, δύο είδη τοξινών τις viscotoxins και τις λεκτίνες γκι. Οι Viscotoxins και οι λεκτίνες είναι πρωτεΐνες που μπορούν να διασπώνται στο πεπτικό σύστημα. 
Η μοριακή δομή και οι φαρμακολογικές δράσεις της viscotoxin είναι στενά συνδεδεμένες με το δηλητήριο του φιδιού. Έχει κυτταρολυτική δράση δηλαδή καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. 
Οι λεκτίνες του γκι σχετίζονται με τις λεκτίνες κικινελαίου των φυτών. Έχουν κυτταροστατική ιδιότητα, δηλαδή αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Θεραπευτικές Εφαρμογές του Iscador
             Πρώιμες κακοήθειες και κυρίως καρκίνωμα-in-situ.
             Προχωρημένου σταδίου κακοήθειες, όπως σε ανεγχείρητους όγκους, υποτροπές, εκτεταμένες μεταστάσεις και σε περιπτώσεις τελικού σταδίου όπου θα επιφέρει ανακούφιση.
             Χρησιμοποιείται ως προφυλακτική θεραπεία για προκαρκινικές καταστάσεις, όπου γίνεται υποστροφή της βλάβης.
             Καλοήθη νεοπλάσματα.
             Στη χειρουργική χρησιμοποιείται σε ανεγχείρητους όγκους για να τους κάνει εγχειρήσιμους. Σε χειρουργήσιμους χρησιμοποιείται προληπτικά για την πρόληψη της μετάστασης και βοηθά στην ομαλή ανάρρωση. Η προφυλακτική θεραπεία με Iscador οδηγεί σε σημαντική μείωση στη συχνότητα εμφάνισης των υποτροπών και καθυστέρηση των  μεταστάσεων κατά περίπου 30-40%.
             Χορηγείται παράλληλα με τη χημειοθεραπεία και/ή την ακτινοθεραπεία, για πρόληψη ή μείωση των τοξικών παρενεργειών.
             Οι ασθενείς με καρκίνο που έλαβαν θεραπεία με Iscador και παρακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα με τακτικές εργαστηριακές εξετάσεις δεν παρουσιάζουν κανένα τοξικό σύμπτωμα, εκτός από την επιθυμητή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, την παροδική αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και αύξηση των λεμφοκυττάρων. Ακόμη και αν το Iscador δίνεται εντατικά για πολλά χρόνια, δεν υπάρχει καταστολή του μυελού των οστών σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.
Διάφορα παρασκεύασματα Iscador χορηγούνται ανάλογα με την εντόπιση του πρωτοπαθούς όγκου και το φύλο του ασθενούς. 
Οι μεταστάσεις αντιμετωπίζονται με τα ίδια παρασκευάσματα, όπως και ο πρωτοπαθής όγκος. 
Ειδικοί συνδυασμοί χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν και να ενισχύσουν τη δράση της Iscador σε συγκεκριμένα όργανα.  Η οδός χορήγησης είναι συνήθως η υποδόρια. 
Στην περίπτωση ενδοκρανιακών όγκων χορηγείται από το στόμα. Η χορήγηση γίνεται συνήθως το πρωί, που είναι η ώρα της φυσιολογικής αύξησης της θερμοκρασίας. 
Η συχνότητα της χορήγησης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την εντόπιση του όγκου και την κρίση του γιατρού. 
Η διάρκεια της θεραπείας είναι αρκετά μεγάλη. 
Αντιδράσεις με την θεραπεία Iscador
             Φλεγμονώδης αντίδραση με αυξημένη ροή του αίματος και οίδημα στην περιοχή του όγκου περιστασιακά με τη συνήθη υποδόρια χρήση, που περνά σε λίγες ώρες.
             Ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που είναι επιθυμητή ως μια θεραπευτική διαδικασία.
             Παροδική αύξηση των ουδετερόφιλων λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία επιμένει για μερικές ώρες.
             Διέγερση του ανοσοποιητικού στο σύνολό της και  επακόλουθη αναστολή της ανάπτυξης του όγκου, που οδηγεί σε:
  1. βελτίωση της γενικής κατάστασης
  2. αύξηση της όρεξης
  3. αύξηση βάρους
  4. βελτίωση του ύπνου
  5. μείωση της κόπωσης και της κατάθλιψης
  6. καλή διούρηση και λειτουργία εντέρου
  7. μείωση ή και εξάλειψη του πόνου    
             Αυξημένη ανοχή σε ακτινοβολία και/ή χημειοθεραπεία.
             Ανακούφιση από τον πόνο και  υποκειμενική βελτίωση του ασθενή, ακόμη και σε προχωρημένα στάδια του καρκίνου
             Πολύ σπάνια, αλλεργικές αντιδράσεις ή αναφυλαξία παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση της Iscador. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απευαισθητοποίηση πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την χορήγηση του Iscador
Πορεία των ασθενών μετά από θεραπεία με Iscador
             Σταθερή κατάσταση για κάποιο χρονικό διάστημα.
             Περιστασιακή υποστροφή του όγκου.
             Επιβράδυνση ή διακοπή της ανάπτυξης του όγκου.
             Μειωμένη συχνότητα εμφάνισης μεταστάσεων ή δεύτερων πρωτοπαθών όγκων και πρόληψη της επέκτασης.
             Μειωμένη συχνότητα υποτροπών μετά την επέμβαση και / ή την ακτινοθεραπεία.
Βιβλιογραφία
1.             Catherine Zollman, Andrew Vickers, ABC of Complementary Medicine, 2008, p. 1
2.             Rosslenbroich, B; Schmidt, S. and Mathiessen, P. F. (April 1994). "Unconventional medicine in Germany: A report on the situation of research as basis for state research support". Complementary Therapies in Medicine 2 (2): 61–69
3.             Klotter, Jule (May 2006). Anthroposophical Medicine. Townsend Letter for Doctors and Patients, 24(1):274.
4.             von Rohr et al., "Experiences in the realisation of a research project on anthroposophical medicine in patients with advanced cancer", Schweiz Med Wochenschr 2000;130:1173–84
5.             Cantor, I. S., and Rosenzweig, R. (December 1997). Anthroposophic perspectives in primary care. Primary Care, 24(4):867-87.
6.             Michael Shermer. The Skeptic encyclopedia of pseudoscience, Volume 2. ABC-CLIO. pp. 31-32.
7.             Urban Wirz, review of "Anthroposophische Medizin in der klinischen Forschung", Schweizerische Ärztezeitung 2006;87: 37
8.             Girke, Matthias "Was ist Anthroposophische Medizin?", Komplementäre und Integrative Medizin, v. 49, nr. 9, 1 September 2008, pp. 10-12
9.             Fintelmann, Volker (2007). Intuitive Medizin - anthroposophische Medizin in der Praxis (5th ed.). Stuttgart: Hippokrates. pp. 72–73.
10.           Lievegoed, Bernard (1997). Phases. Forest Row, England: Sophia Books.
11.           Guidelines for the Clinical Use of Electronic Mail with Patients, The Practice of Informatics, Journal of the American Informatics Association, Beverley Kane, Daniel Z Sands, 
12.           Doctors Can “Just Say No”: The Constitutionality of Consumer-Directed Advertising of Prescription Drugs, 12 Hastings Comm. & Ent. L.J. 535 (1989-1990) , HeinOnline, Michelle D. Ehrlich.
13.           Alm, J. S., Swartz, J., Lilja, G., Scheynius, A., and Pershagen, G. (1999). Atopy in children of families with an anthroposophic lifestyle. Lancet, 353(9163):1485-8.
14.           Bennett, Bradley C. (2007). "Doctrine of Signatures: An Explanation of Medicinal Plant Discovery or Dissemination of Knowledge?". Economic Botany 61 (3): 246–255 doi=10.1663/0013–0001. 
15.           Angaben zu Pflanzeninhaltsstoffen bei Rudolf Steiner. Merkurstab 1994; 47:561- 80
16.           Christine Murphy, Iscador: Mistletoe in Cancer Therapy,  pp. 52-3
17.           Ernst E, Schmit K, Steuer-Vogt MK. Mistletoe for cancer? A systematic review of randomised controlled trials. Int J Cancer 2003;107:262-7, cited in BMJ 2006;333:1293-1294 (23 December).
18.           National Cancer Institute, Mistletoe: General Information for Health Professionals
19.           American Cancer Society website (2007) ]
20.           National Institute of Health: Mistletoe, Human/Clinical Trials
21.           Ernst, E. (2006). Editorial: Mistletoe as a treatment for cancer. British Medical Journal, 333(7582):1282-3.
22.           Elizabeth Kaegi, "Unconventional therapies for cancer: 3. Iscador", p. 1158
23.           Finall, A.J., McIntosh, S. A., and Thompson, W. D. (2006). Subcutaneous inflammation mimicking metastatic malignancy induced by injection of mistletoe extract. British Medical Journal, 333(7582):1293-4. 
24.           Kaegi E, on behalf of the Task Force on Alternative Therapies of the Canadian Breast Cancer Research Initiative. Unconventional therapies for cancer: 3. Iscador. Canadian Medical Association 1998;158:1157-59., cited in BCCA
25.           Overview of mistletoe findings, published by National Cancer Institute (2006).
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Λ. Γαλατσίου 135 & Μπουμπουλίνας, Γαλάτσι
Τ.Κ.: 111 46
Τηλ: 210 2131940, Κιν: 6974639366
e-mail: sevvimalliou@gmail.com
Ιατρός ΕΟΠΥΥ






4 σχόλια:

  1. καλησπέρα σας.Μήπως ξέρετε πως μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΑΠ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ. ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ?ΕΣΕΙΣ ΜΗΠΩΣ?ΨΑΧΝΩ ΨΑΧΝΩ ΚΑΙ ΑΚΡΗ ΔΕ ΒΡΙΣΚΩ.... S.O.S!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή