Αρχική

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Δερματίτιδα Berloque


Η δερματίτιδα Berloque είναι η φυτοφωτοδερματίτιδα
H δερματίτιδα Berloque, ICD-10 L56.2 φαίνεται  να οφείλεται σε σταγονίδια υγρού από εφαρμογή κολώνιας που δημιουργούν υπεργχρωματικές κηλίδες που οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο.
Το φωτοτοξικό συστατικό που προκαλεί το χρωματισμό είναι το bergapten, ένα συστατικό του ελαίου περγαμόντου, που προέρχεται από τη φλούδα εσπεριδοειδών bergamia (περγαμόντο).
Πώς προκαλείται
Στην περίπτωση της δερματίτιδας berloque, η φωτοτοξική αντίδραση  προκαλείται από την επίδραση της υπεριώδους (UVA) ακτινοβολίας στο bergapten ή 5-methoxypsoralens, μια φουροκουμαρίνη, συστατικό του έλαιου περγαμόντου. Αυτό επάγει την εντατικοποίηση της μελανογένεσης με μία αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των λειτουργικών μελανοκυττάρων, τα οποία είναι πιο δενδριτικά και θετικά στην ντοπαμίνη.
Η δερματίτιδα Berloque  εμφανίζεται, συνήθως, σε γυναίκες που φορούν αρώματα που περιέχουν έλαιο περγαμόντου, αλλά και άνδρες που φορούν αρώματα που περιέχουν προϊόντα περγαμόντου, όπως λοσιόν για μετά το ξύρισμα.
Θεραπεία
•           Σε αυτή τη δερματίτιδα θα πρέπει να αποφεύγονται τα αρώματα που περιέχουν έλαιο περγαμόντου.
•           Τα αρώματα πρέπει να εφαρμόζονται σε περιοχές που καλύπτονται από τα ρούχα.
•           Τα τοπικά κορτικοστεροειδή μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμα.
•           Για την υπέρχρωση, αυτή υποχωρεί αυτόματα, μετά από αρκετούς μήνες, αλλά ορισμένες αλλοιώσεις μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.
•           Το πιο σημαντικό βήμα είναι η ελαχιστοποίηση της έκθεση στον ήλιο, χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό αντηλιακό (SPF 50 ή μεγαλύτερο) με δραστικότητα τόσο στην UVA και στην UVB ακτινοβολία. Ειδικά καλυπτικά στικ μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν σε εκτεθειμένες περιοχές υπερμελάγχρωσης, για λόγους αισθητικής.
•           Αν η χροιά είναι επίμονη, υδροκινόνη χρησιμοποιείται  δύο φορές την ημέρα, σε μία συγκέντρωση περίπου 2%, για αρκετούς μήνες. Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ο ασθενής  είναι σε κίνδυνο ερεθισμού. Υδροκινόνη ενίοτε χορηγείται σε συνδυασμό με τοπική τρετινοΐνη. Μία εξαιρετική κρέμα για την υπέρχρωση αυτή είναι μια κρέμα με συνδυασμό υδροκινόνης, τρετινοΐνης, δεξαμεθαζόνης, αιθανόλης και  προπυλενογλυκόλης, και είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης.
Βιβλιογραφία
emedicine.medscape.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου