Αρχική

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Δερμοαπόξεση


Η δερμοαπόξεση είναι θεραπεία ανανέωσης του δέρματος
Δερμοαπόξεση είναι η αφαίρεση ορισμένων στιβάδων της επιδερμίδας ή και του χορίου για την άμβλυνση των λεπτών γραμμών και των δυσχρωμικών αλλοιώσεων.
Η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση βοηθούν στην ανανέωση των ανώτερων στοιβάδων του δέρματος μέσω μίας μεθόδου ελεγχόμενου χειρουργικού ξυσίματος. Η θεραπεία μαλακώνει τις τραχιές άκρες των επιφανειακών ανωμαλιών, δίνοντας στο δέρμα μία πιο απαλή όψη.
Η δερμοαπόξεση χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη βελτίωση της όψης του δέρματος του προσώπου στο οποίο έχουν δημιουργηθεί ουλές από ατυχήματα ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση ή για να λειανθούν οι λεπτές ρυτίδες του προσώπου, όπως αυτές που βρίσκονται γύρω από το στόμα. Μερικές φορές χρησιμοποιείται, επίσης, για την αφαίρεση προκαρκινικών όγκων που ονομάζονται υπερκερατώσεις.
Η δερμολείανση χρησιμοποιείται συνήθως για να αντιμετωπισθούν βαθιές ουλές που έχουν σχηματισθεί από ακμή.
Τόσο η δερμοαπόξεση όσο και η δερμολείανση μπορούν να γίνουν σε μικρές περιοχές του δέρματος ή σε όλο το πρόσωπο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις όπως λίφτινγκ προσώπου, αφαίρεση ή επανόρθωση ουλών ή χημικό πήλινγκ.

Η δερμοαπόξεση μπορεί να γίνει με χημικό ή μηχανικό τρόπο, ακόμη και με laser.
Χημικός τρόπος είναι το χημικό peeling, που μπορεί να γίνει με εφρμογή ουσιών, όπως τα άλφα υδρόξυ οξέα, το τριχλωρικό οξύ (TCA), η φαινόλη κ.α.
Μηχανικός τρόπος είναι η χρήση ειδικών ιατρικών συσκευών για απόξεση (dermabrasion, microdermabrasion).
Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί πραγματοποιούν και τις τρεις διαδικασίες,επιλέγοντας μία ή έναν συνδυασμό επεμβάσεων που καλύπτουν τις ανάγκες και το πρόβλημα του κάθε ασθενή χωριστά.
Άλλοι προτιμούν μία τεχνική για όλες τις επιφανειακές επιδιορθώσεις. Γενικά, το χημικό πήλινγκ χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων και η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση για βαθύτερες ανωμαλίες, όπως οι ουλές της ακμής. Μπορεί επίσης να προτιμηθεί μία μη-χημική προσέγγιση για τα άτομα με ελαφρώς σκουρότερο δέρμα, ιδιαίτερα όταν θεραπεύονται περιορισμένες περιοχές του προσώπου, καθώς η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση είναι λιγότερο πιθανό να επιφέρουν ακραίες αλλαγές και αντιθέσεις στο χρώμα του δέρματος.
Η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση μπορούν να λειάνουν τις ουλές που μπορεί να προκαλέσει η ακμή, τα ατυχήματα ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση, όπως και τις λεπτές ρυτίδες του προσώπου, ιδιαίτερα αυτές γύρω από το στόμα.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για δερμοαπόξεση
Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, από νεαρά άτομα ως μεγαλύτερους ενήλικες, μπορούν να ωφεληθούν από τη δερμοαπόξεση και τη δερμολείανση. Αν και στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα το δέρμα επουλώνεται με πιο αργό ρυθμό, σημαντικότεροι παράγοντες είναι ο τύπος του δέρματός σας, το χρώμα του και το κλινικό σας ιστορικό. Για παράδειγμα, το μαύρο δέρμα, το Ασιατικό δέρμα και άλλα σκούρα δέρματα μπορεί να παρουσιάσουν μόνιμες δυσχρωμίες ή κηλίδες μετά από θεραπεία ανανέωσης του δέρματος. Τα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργικά εξανθήματα ή άλλες δερματικές αντιδράσεις ή που έχουν συχνά φυσαλίδες από πυρετό ή κρυοπαγήματα μπορεί να παρουσιάσουν κρίση. Εάν έχετε φακίδες, αυτές μπορεί να εξαφανισθούν στη θεραπευθείσα περιοχή.
Επιπλέον, οι περισσότεροι χειρουργοί δεν πραγματοποιούν τη θεραπεία κατά τα ενεργά στάδια της ακμής, λόγω μεγαλύτερου κινδύνου λοίμωξης. Το ίδιο μπορεί να ισχύει εάν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, είχατε σοβαρό έγκαυμα στο δέρμα ή υποβληθήκατε σε χημικό πήλινγκ στο παρελθόν.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις συνεπάγονται κάποιο βαθμό αβεβαιότητας και κινδύνου.
-Ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος είναι η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος. Σε ορισμένους ασθενείς, το δέρμα μπορεί να πάρει σκουρότερο χρώμα, συνήθως λόγω της έκθεσης στον ήλιο τις μέρες ή τους μήνες μετά την επέμβαση. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ασθενείς παρατηρούν ότι το δέρμα που έχει υποστεί θεραπεία παραμένει λίγο πιο ανοιχτό σε χρώμα ή παρουσιάζει κηλίδες.
-Μπορεί να παρουσιάσετε πολύ μικρά λευκά στίγματα μετά την επέμβαση. Αυτά συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους ή με τη χρήση μίας ταινίας απόξεσης ή σαπουνιού. Μερικές φορές, πρέπει να τα αφαιρέσει ο χειρουργός. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε διεσταλμένους πόρους του δέρματος. Αυτοί συνήθως συρρικώνονται στο κανονικό τους μέγεθος, αφού υποχωρήσει το οίδημα.
-Αν και η λοίμωξη και η δημιουργία ουλών είναι σπάνιες στις θεραπείες ανανέωσης του δέρματος, είναι πιθανές. Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν υπερβολικές ουλές στους ιστούς (χηλοειδή ή υπερτροφικές ουλές) που συνήθως θεραπεύονται με την εφαρμογή ή την ένεση στεροειδών φαρμάκων για να απαλύνουν οι ουλές.
Βιβλιογραφία
mayoclinic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου