Αρχική

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Βρετανική γάτα


Η Βρετανική γάτα ή British cat
 H λούτρινη γάτα
Η στρογγυλοπρόσωπη Βρετανική Κοντότριχη είναι γνωστή ως η γάτα chesire. Είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές της αγγλικής γάτας.
Η προέλευση της Βρετανικής Κοντότριχης αρχίζει από γάτες που εισήχθησαν από την Αίγυπτο,συνοδευόμενες από τους Ρωμαίους, όταν εισέβαλαν στη Μεγάλη Βρετανία. Η Βρετανική γάτα βρίσκεται στις πέντε πιο δημοφιλείς φυλές γάτας παγκοσμίως.
Σώμα: Μυώδες, με ευρύ στήθος, ώμους και οπίσθια ισχυρά και σταθερά. Το μέγεθός τους είναι μεγάλο προς μεσαίο (αρσενικά 7-8 κιλά, θηλυκά 5-7 κιλά) και έχουν στρογγυλά πέλματα και χοντρή ουρά.
Πρόσωπο-κεφάλι: Στρογγυλό και ογκώδες με ευρύ κρανίο. Τυπικό χαρακτηρηστικό είναι το χαμόγελό τους που οφείλεται στα στρογγυλά μαξιλαράκια , όπυ φυτρώνουν τα μουστάκια τους.
Μάτια-αυτιά: Τα μάτια είναι μεγάλα, στρογγύλα που ανοίγουν ευρέως χώρια. Είναι χάλκινα ή βαθύ πορτοκαλί, μπλε, πράσινα ή γαλαζοπράσινα, παράταιρα. Τα αυτιά είναι μικρά και ελαφρώς στρογγυλεμένα στις άκρες, τοποθετούνται ευρέως χώρια.
Τρίχωμα: Κοντό και πυκνό, δεν είναι επίπεδο και με ένα καλό υπόστρωμα, με λεπτή υφή. Το χρώμα τριχώματος είναι μπλε, μαύρο, λιλά, κόκκινο, κρεμ, σοκολατί, κανελί, χρυσό, ασημένιο, ταρταρούγα καθώς οι συνδυασμοί μεταξύ τους και σε σχέδια τριχώματος όπως tabby, smoke, colour point, shaded και cameo.
Χαρακτήρας: Είναι ήπια, τρυφερή και έξυπνη. Σαν φυλή είναι ανεκτική με τα παιδιά και τα σκυλιά, αλλά δεν της αρέσει να μεταφέρεται με τα χέρια, προτιμώντας να διατηρεί την αξιοπρέπεια της με τα πόδια σταθερά στο πάτωμα.
Ασθένειες:
  • Υπάρχει μια ασθένεια  που μετατρέπει βρετανικές γάτες σε ζωντανά ρομπότ  και οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Τα πόδια τους γίνονται άκαμπτα, δίνοντάς τους μια περίεργη, δυσκαμψία στη κίνηση, αλλαγές στην προσωπικότητα τους και σκληραίνει την ουρά τους. Δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία ή ίαση.
  • Επίσης, είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία όταν στειρώνονται ή διατηρούνται σε κλειστούς χώρους κι έτσι προσοχή απαιτείται με τη διατροφή τους.
Περιποίηση: Δεν απαιτούν πολλή περιποίηση. Ωστόσο, συνιστάται να βουρτσίζονται περιστασιακά, ειδικά κατά την εποχιακή απόπτωση.
Βιβλιογραφία
Cats & Cittens, Εκδ. Σαββάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου