Αρχική

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Βοηθάει το αλκοόλ στον ύπνο;


Αλκοόλ και ύπνος
Βοηθάει τελικά το αλκοόλ στον ύπνο;
Υπάρχει τεράστιος αριθμός μελετών για την ευεργετική επίδραση του κόκκινου κρασιού στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ υπάρχουν και μελέτες και για άλλα ποτά, όπως η μπύρα.
Οι ειδικοί αποδίδουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του κρασιού στα φλαβονοειδή που περιέχει και κυρίως στη ρεσβερατρόλη.
Το κρασί, όμως κάνει καλό όταν μπορεί να σταματήσει κάποιος στο ένα ποτήρι.
Γιατί ναι μεν το αλκοόλ βοηθά να κοιμάται κάποιος γρηγορότερα, αλλά σε υπερκατανάλωση,  ο ύπνος είναι άσχημος, είναι λιγότερο ποιοτικός και τα όνειρα είναι ελάχιστα ή εφιαλτικά.
Όσο περισσότερο αλκοόλ πιει κάποιος, τόσο βαθύτερο ύπνο κάνει, τουλάχιστον μέχρι τα μισά του ύπνου του. Όμως στα μισά, ο ύπνος διαταράσσεται και γίνεται επιφανειακός με αποτέλεσμα να μην είναι ποιοτικός.
Όποιοι δε πίνουν περισσότερα από 4 ποτήρια αλκοόλ, δυσκολεύονται ακόμη και στη φάση REM, δεν βλέπουν όνειρα κάτι που έχει άμεση επίπτωση στη μνήμη και στην ικανότητα συγκέντρωσης τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο ύπνος τους χαρακτηρίζεται από διαταραχές.
Επίσης, εκείνοι που πίνουν πριν κοιμηθούν, ροχαλίζουν εντονότερα και όσο αυξάνεται η δοσολογία, τόσο το αλκοόλ δυσκολεύει την αναπνοή.
Βιβλιογραφία
Irshaad O. Ebrahim, Colin M. Shapiro, Adrian J. Williams, Peter B. Fenwick, Alcohol and Sleep I: Effects on Normal Sleep, Alcoholism: Clinical and Experimental Research, Article first published online: 24 JAN 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου