Αρχική

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Mini γαστρικό by pass στη Θεσσαλονίκη


Μία νέα λαπαροσκοπική επέμβαση για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας εφαρμόστηκε σε πέντε άτομα από τις αρχές του έτους, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη (στο 424 ΓΣΝΕ), με αποτέλεσμα να χάνει ο καθένας από  9 - 10 κιλά το μήνα.
Πρόκειται για το mini γαστρικό by pass, το οποίο ενδείκνυται για παχύσαρκους που έχουν δείκτη μάζας σώματος 45-54 και παρουσιάστηκε στη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής της Παχυσαρκίας, στις 17-18 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
Στις μέρες μας, οι χειρουργοί έχουν στη διάθεσή τους έναν αριθμό εγχειρήσεων, με τις οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας, με πιο καινούργια τη γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης (mini γαστρικό by pass).
Το mini γαστρικό by pass είναι μία λαπαροσκοπική επέμβαση κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας που είναι εδώ και χρόνια αναγνωρισμένη στο εξωτερικό, ενώ στη Θεσσαλονίκη εφαρμόστηκε για πρώτη στις αρχές του 2013, στο 424 ΓΣΝΕ.
Συγκεκριμένα, από 1/1/2013 μέχρι σήμερα, υποβλήθηκαν σε mini γαστρικό by pass τρεις άντρες και δύο γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος 45 - 54. Οι ασθενείς, ύστερα από νοσηλεία τεσσάρων ημερών, πήραν εξιτήριο με διαιτολογικές οδηγίες και ο μέσος ρυθμός απώλειας βάρους ήταν 9,5 ± 1,4 κιλά ανά μήνα.
Η μέθοδος αυτή, όπως διευκρίνισε, δεν ενδείκνυται για όλους τους παχύσαρκους, διότι θα πρέπει να εκτιμάται η περίπτωση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. 
Ενώ η κλασική λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη ενδείκνυται για άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 50, το mini γαστρικό by pass μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με λίγο χαμηλότερο βάρος, δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος από 45 μέχρι 54.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενώ εξίσου υψηλά είναι και τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων που κυμαίνονται από 22% έως 38%.
Δυστυχώς, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να χάσει βάρος κάποια στιγμή στη ζωή του προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ίδια η παχυσαρκία ή και οι επιπλοκές της. 
Ακόμη και τώρα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, γιατί δεν αποτελεί πολυτέλεια η αντιμετώπισή του, αλλά ανάγκη. 
Έχει αποδειχθεί, ότι η οικονομική επιβάρυνση και η απώλεια εργατοωρών σε βάθος χρόνου από την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρόσκαιρη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων λόγω κόστους υλικών για τις επεμβάσεις της παχυσαρκίας.
Πηγή
ΑΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου