Αρχική

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ibrutinib


Η τυροσινική κινάση του Bruton (BTK), είναι ένα ουσιαστικό συστατικό της σηματοδότησης των υποδοχέων των Β-κυττάρων και μεσολαβεί στις αλληλεπιδράσεις με το μικροπεριβάλλον του όγκου και προάγει την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.
Ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη πολυκεντρική φάσης Ι και ΙΙ για την αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας, της φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής της ibrutinib (PCI-32765), που είναι ο πρώτος στην κατηγορία του, από του στόματος ομοιοπολικός αναστολέας της BTK και έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του καρκίνου των Β-κυττάρων. Οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ή μικρό λεμφοκυτταρικό λέμφωμα έλαβαν ibrutinib από το στόμα μία φορά την ημέρα, οι 51 έλαβαν 420 mg, και οι 34 έλαβαν 840 mg.
Οι τοξικές επιδράσεις ήταν κυρίως βαθμού 1 ή 2 και ήταν, κυρίως, παροδική διάρροια, κόπωση, και λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος κι έτσι οι ασθενείς θα μπορούσαν να λαμβάνουν παρατεταμένη αγωγή με ελάχιστες αιματολογικές τοξικές επιδράσεις.
Το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης ήταν το ίδιο στην ομάδα των  420 mg και στην ομάδα που έλαβε 840 mg (71%), και ένα επιπλέον 20% και 15% των ασθενών στις αντίστοιχες ομάδες είχαν μερική ανταπόκριση στην λεμφοκυττάρωση. Η απάντηση ήταν ανεξάρτητη των γενετικών βλαβών, του προηγμένου σταδίου της νόσου, τον αριθμό των προηγούμενων θεραπειών, και τη διαγραφή 17p13. Στους 26 μήνες, το εκτιμώμενο  ποσοστό επιβίωσης ήταν 75% και το ποσοστό συνολικής επιβίωσης ήταν 83%.
Συμπερασματικά το Ibrutinib συσχετίστηκε με υψηλή συχνότητα ανθεκτικών υφέσεων σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και μικρό λεμφοκυτταρικό λέμφωμα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με υψηλού κινδύνου γενετικές βλάβες.
Βιβλιογραφία
John C. Byrd, Richard R. Furman,  Steven E. Coutre,  Ian W. Flinn,  Ph.D., Jan A. Burger, Kristie A. Blum,  Barbara Grant,  Jeff P. Sharman,  Morton Coleman,  William G. Wierda, Jeffrey A. Jones, Weiqiang Zhao,  Nyla A. Heerema,  Amy J. Johnson, Juthamas Sukbuntherng,  Betty Y. Chang,  Fong Clow, Eric Hedrick, Joseph J. Buggy,  Danelle F. James, and Susan O'Brien, Targeting BTK with Ibrutinib in Relapsed Chronic Lymphocytic Leukemia, N Engl J Med 2013; 369:32-42 July 4, 2013




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου