Αρχική

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Εσείς θέλετε να ξέρετε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον;


Να ξέρει κανείς ή να μην ξέρει;
Θέλεις να ξέρεις το μέλλον;
Αυτό ήταν το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού ''Time''. Και από κάτω ένα μεγάλο μωρό με πάνα να κοιτάζει τον φακό. Κεντρικό θέμα τα γενετικά τεστ και η γνώση ή η απελπισία που μας εξασφαλίζουν...
Αλήθεια τα γενετικά τεστ είναι μια ριψοκίνδυνη άγνοια ή μια βασανιστική γνώση;
Πηγαίνει κάποιος σε ένα εργαστήριο με λίγο αίμα, σάλιο ή μερικά μπλοκ παραφίνης και μαθαίνει την προδιάθεσή του σε διάφορες ασθένειες.
Ριψοκίνδυνη άγνοια
Δεν είναι τόσο απλή. Ούτε τόσο ανώδυνη. Αν έχει κάποιος ιστορικό, μπορεί να τον βοηθήσει να οπλιστεί και να οχυρώσει την οικογένειά του. απέναντι σε αυτό που ενδεχομένως ελλοχεύει στο γονιδίωμά του.
Αν για παράδειγμα έχει ένα γονίδιο από τα 200 γονίδια, κυρίως στα χρωμοσώματα 1, 14, και 21, έχει κάποιος πιθανότητα να εκδηλώσει Alzheimer. Άρα θα προσέχει να μην τραυματιστεί στο κεφάλι, γιατί θα αναπτύξει νευροεκφυλιστική νόσο.
Επίσης, τα μοριακά τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή φαρμάκων που έχουν παρενέργειες και δεν ωφελούν, όπως τα φάρμακα της χημειοθεραπείας.
Βασανιστική γνώση
Χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση για να μην στραφεί η γνώση εναντίον μας. Το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι ένας περίπλοκος χάρτης. Η ατελής γνώση μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην τρέλα ή στην κατάρρευση, να του δημιουργήσει φοβίες που μπορεί να μην επαληθευτούν ποτέ.
Δεν χρειάζονται υστερίες. Ένα θετικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί προδιαγεγραμμένη πορεία, δεν σημαίνει δηλαδή πως αν υπάρχει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη ενός γονιδίου ότι θα εμφανιστεί οπωσδήποτε το νόσημα. Ούτε αν δεν έχει κάποιος μια μετάλλαξη δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσει μια συγκεκριμένη νόσο. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι άτρωτος, γιατί στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι.
Η επίσκεψη σε ένα εργαστήριο ανάλυσης γενετικού υλικού δεν είναι μια απλή βόλτα. Μπορεί να κάνει κάποιον να σκοντάφτει στις σκέψεις του, σκεφτόμενος το μέλλον των παιδιών του. Αλλά και μια απλή βόλτα δεν ξέρει κάποιος τι του επιφυλάσσει. Μπορεί απλώς να τον χαλαρώσει ή να αποβεί μοιραία αν για παράδειγμα τον χτυπήσει ένα αυτοκίνητο.
Τα γενετικά τεστ κρύβουν μέσα τους μια βαθιά γνώση που θέλει σύνεση και ψυχραιμία.
Βιβλιογραφία
TIME. Δεκέμβριος 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου