Αρχική

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Συμβουλές για την διατροφή και την άσκηση


Γράφει
Ο Βασίλης Παπασπύρος
10 συμβουλές για την διατροφή και την άσκηση
1) Ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωινό!
To πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Η προετοιμασία του πρωινού είναι εύκολη και γρήγορη. Επιλογές, όπως τα δημητριακά με φρούτα με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γιαούρτι με φρούτα, ολικής αλέσεως, είναι ιδανικά, ώστε η μέρα σου να ξεκινήσει γεμάτη ενέργεια.
2) Κινηθείτε! 
Είναι εύκολο να κάνετε την σωματική άσκηση ρουτίνα. Περπατήστε, κάντε ποδήλατο ή τζόκινγκ για να δείτε τους φίλους σας. Κάντε διάλειμμα 10 λεπτών κάθε μία ώρα, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να διαβάσετε, να κάνετε την εργασία σας ή να παρακολουθήσετε και τηλεόραση, αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Ανεβείτε με τις  σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο μίνι πρόγραμμα άσκησης για συνολικά τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. 
3) Καταναλώστε έξυπνα σνακ!
Τα σνακ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανεφοδιαστείτε με καύσιμα. Επιλέξτε σνακ από διαφορετικές ομάδες τροφίμων: ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών με λίγα κράκερ, ένα μήλο ή μπαστούνια σέλινου, σταφίδες, ή κάποια ξηρά δημητριακά..
4)Ασκηθείτε
Ξεκινήστε με ζέσταμα που τεντώνει τους μύες σας. Συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας 20 λεπτά αερόβια δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο ή το χορό. Στη συνέχεια δραστηριοποιηθείτε με push-ups ή διάφορες ασκήσεις με βάρη. Στο τέλος δεν ξεχνάτε να χαλαρώνετε ακολουθώντας μια μικρή αποθεραπεία των μυών σας, παίρνοντας βαθιές αναπνοές.
5) Εξισορροπήστε τις επιλογές σας
Το σώμα σας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και πολλές διαφορετικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όπως βιταμίνη C και Α, σίδηρο και ασβέστιο. Χρειάζεται εξισορρόπηση της επιλογής των τροφίμων από τη διατροφική πυραμίδα, ενώ ο έλεγχος των τροφίμων από τις ετικέτες τους θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
6) Γυμναστείτε με τους φίλους ή την οικογένεια
Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να ασκείστε παρέα με τους φίλους ή την οικογένεια. Ενθαρρύνετε τους άλλους για μια βόλτα με ποδήλατο ή για πεζοπορία. 
7) Να τρώτε περισσότερα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά 
Αυτές οι τροφές σας δίνουν υδατάνθρακες για ενέργεια, καθώς και βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Δοκιμάστε ψωμί, όπως ολικής αλέσεως, μπανάνες, φράουλες και πεπόνια που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία με τις εξαιρετικές γεύσεις. Δοκιμάστε τα ωμά λαχανικά, σε σάντουιτς ή σε σαλάτες.
8) Συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες στο σχολείο
Είναι ένας σίγουρος τρόπος προκειμένου τα παιδιά να αισθάνονται ευδιάθετα ψυχικά και σωματικά, αλλά και να παραμένουν δραστήρια.
9) Δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα
Ορισμένα τρόφιμα ενδέχεται να έχουν περισσότερο λίπος, ζάχαρη ή αλάτι, ενώ άλλα μπορεί να έχουν περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Υπάρχει μια θέση για όλα τα τρόφιμα. Αυτό που κάνει μια δίαιτα καλή ή κακή είναι το πώς τα τρόφιμα συνδυάζονται μεταξύ τους. Η εξισορρόπηση των επιλογών σας είναι σημαντική. Επιλέξτε όμως τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μην ξεχνάτε το μέτρο.
10) Κάντε την υγιεινή διατροφή και τη σωματική εξάσκηση, διασκέδαση!
Να είστε τολμηροί, δοκιμάστε  νέα σπορ, παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες καθώς και  νέα τρόφιμα. Σίγουρα θα αισθανθείτε καλύτερα, αλλά θέστε ρεαλιστικούς στόχους, καθώς είναι δύσκολη η γρήγορη προσαρμογή σε έναν νέο τρόπο διατροφής ή εκγύμνασης.
emedi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου