Αρχική

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

CA-50 καρκινικός δείκτης


Ο CA-50 είναι ένας καρκινικός δείκτης που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε νεοπλάσματα του παγκρέατος και σε μικρό ποσοστό ασθενών με καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα, ενδομητρίου, πνευμόνων κ.ά.
Επίσης, είναι δυνατόν να βρεθεί ελαφρά αυξημένος σε καλοήθεις καταστάσεις, όπως στην χρόνια και οξεία παγκρεατίτιδα, στην νόσο του Crohn, ηπατίτιδα, κίρρωση ήπατος κ.λ.π.
Το καρκινικό αντιγόνο CA 50 αυξάνει σε καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος, των πνευμόνων, της μήτρας, του προστάτη και του μαστού. Επίσης, παρουσιάζει μικρή αύξηση σε καλοήθεις παθήσεις, όπως παγκρεατίτιδα, ηπατίτιδα και χολοκυστίτιδα
Το τεστ για καρκινικό δείκτη CA-50  μετρά το επίπεδο στο αίμα του αντιγόνου του καρκίνου 50, που είναι ένας υδατάνθρακας που υπάρχει στην επιφάνεια ορισμένων καρκινικών κυττάρων και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να ανιχνευθεί ανοσολογικά. 
Η δοκιμασία αυτή είναι πιο χρήσιμη για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, παρά για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. 
Επηρεάζεται... από την αιμόλυση, τη χολική νόσο, την παγκρεατίτιδα και την ηπατική νόσος. Το CA 50 είναι πρόδρομη ένωση του CA 19 - 9, που είναι καρκινικός δείκτης του γαστρεντερικού του παγκρέατος, των ωοθηκών, του στομάχου και του παχέος εντέρου.
Βιβλιογραφία
http://medisyn.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου