Αρχική

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Έρωτας και φιλία


Γνωρίζονται πολλά χρόνια και είναι κολλητοί. 
Είναι πάντα μαζί στις χαρούμενες και δύσκολες στιγμές.
Και ξαφνικά βρίσκονται πιο κοντά και ερωτεύονται….
Μπορεί ένας άνδρας και μια γυναίκα να είναι πραγματικά φίλοι;
Η ζωή μας δείχνει ότι ναι μεν μπορούν, αλλά συνήθως από την μία ή την άλλη πλευρά μπορεί να υπάρχουν και ερωτικά συναισθήματα. Όταν μάλιστα υπάρχει και σωματική έλξη τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.
Ανάμεσα σε δύο καλούς φίλους, συνήθως, υπάρχει αλληλοσεβασμός, αλληλοεκτίμηση, αλληλοκατανόηση και ειλικρίνεια. Ο κολλητός ή η κολλητή μας γνωρίζει τα πάντα για εμάς και δεν υπάρχει λόγος να προσποιηθούμε. Αν σε αυτά τα βαθιά συναισθήματα προστεθεί η σωματική έλξη, ο έρωτας φουντώνει και γίνεται πυρκαγιά.
Το ερωτικό ενδιαφέρον προς τον κολλητό ή την κολλητή μπορεί να έχει πυροδοτηθεί από διάφορες αιτίες. Η αδυναμία να βρεθεί ο κατάλληλος ή η κατάλληλη σύζυγος, ένας πρόσφατος χωρισμός ή τα κολακευτικά σχόλια ενός τρίτου για τον κολλητό ή την κολλητή είναι αρκετά για να μας ξυπνήσουν τα υποσυνείδητα συναισθήματα.
Και όπως δείχνουν οι έρευνες, το ποσοστό των διαζυγίων στα ζευγάρια που προέκυψαν από μια μακροχρόνια φιλία είναι μικρότερο από αυτά που προέκυψαν από έναν κεραυνοβόλο έρωτα. Άρα η δημιουργία δεσμού με έναν άνθρωπο με τον οποίο μας συνδέει μακροχρόνια φιλία θεωρείται ευτυχής κατάληξη. 
Ο συνδυασμός της αληθινής φιλίας και του έρωτα θεωρείται καλή συνταγή για επιτυχημένες σχέσεις.
Βιβλιογραφία
Kathleen D. Vohs, Catrin Finkenauer and Roy F. Baumei, The Sum of Friends’ and Lovers’ Self-Control Scores Predicts Relationship Quality, Psychological and Personality Science, e 2011, 2:138-145


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου