Αρχική

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Αλλαγές στον ηλικιωμένο



ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟ
Με την πάροδο της ηλικίας το άτομο παρουσιάζει σταδιακά διάφορες αλλαγές στη φυσιολογική και λειτουργική του κατάσταση που κατά συστήματα είναι οι εξής:
•          Εμφάνιση: Το δέρμα παρουσιάζεται ξηρό, ωχρό, ρυτιδωμένο, με πολλές μελαχρωματικές κηλίδες κεφάλι και τα άνω άκρα παρουσιάζουν τρομώδη κινήσεις. Το βάδισμα και οι κινήσεις γίνονται αργά και δύσκολα. Παρατηρείται ακόμη μείωση του ύψους κατά 2,5 πόντους που οφείλεται σε περιορισμό της οστικής μάζας των σπονδύλων και συχνά οδηγεί σε κύφωση
•          Κυκλοφορικό σύστημα: Παρουσιάζεται ατροφία της καρδιάς και τα όρια της περιορίζονται τοιχώματα των αγγείων παχύνονται και δημιουργούνται αρτηριοσκληρωτικές αλλοιώσεις που προκαλούν λειτουργικές διαταραχές όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Γενικά παρατηρείται ανεπάρκεια της μηχανικής απόδοσης της καρδιάς.
•          Αναπνευστικό: Παρατηρείται μείωση της ζωτικής λειτουργικότητας και αύξηση του νεκρού χώρου που οφείλεται σε σκλήρυνση του βρογχικού δένδρου, σε ελάττωση της ελαστικότητας του θώρακα και σε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Αυξάνεται η κατακράτηση του διοξειδίου του άνθρακα και ελάττωση της δυνατότητας «αυτοκαθαρισμού» του βρογχικού δένδρου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη λοιμώξεων.
•          Πεπτικό: Καταστροφή και πτώση των δοντιών και υπερτροφία των ούλων. Η κινητικότητα του στομάχου και του εντέρου είναι περιορισμένη και οφείλεται σε ελάττωση της αιμάτωσης του.
•          Σκελετικό: Οστική αραίωση σε όλο τον σκελετό που καλείται οστεοπόρωση, ελάττωση της αντοχής των οστών σε μηχανικές πιέσεις.
•          Ουροποιητικό: Στην ουροδόχο κύστη αναπτύσσεται ινώδης ιστός και παρατηρείται ατροφία  των μυϊκών ινών που οδηγούν σε χάλαση και αδυναμία να κρατήσει το περιεχόμενο της με αποτέλεσμα συχνουρία, ακράτεια. Ο προστάτης υπερτρέφεται και είναι πολύ συχνές οι ουρολοιμώξεις .
•          Νευρικό: Το βάρος του εγκεφάλου ελαττώνεται και φθάνει τα 100 γραμμάρια. Τα αγγεία του εγκεφάλου παρουσιάζουν αλλοιώσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία θρομβωτικών και μαλακυντικών εστιών.
•          Αισθητήρια: Η ακουστική οξύτητα ελαττώνεται, η όραση επηρεάζεται η κόρη γίνεται μικρότερη. Ο καταρράκτης ,το γλαύκωμα και η πρεσβυωπία αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα στα μάτια. Η αντίληψη των χρωμάτων μειώνεται.
•          Διαταραχές μνήμης: Υπάρχει  κάποια απώλεια μνήμης που σχετίζεται με τα πρόσφατα γεγονότα.
emedi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου