Αρχική

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Γάλα σόγιας για την υπέρταση και τον καρκίνο


Αντιυπερτασικό και αντικαρκινικό φάρμακο η σόγια.
Η κατανάλωση του γάλακτος της σόγιας μειώνει τον κίνδυνο των καρδιοαγγειακών νοσημάτων στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, γιατί συμβάλλει στη μείωση τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο και της χοληστερόλης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η κατανάλωση σόγιας ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, όπως και τα αντιυπερτασικά φάρμακα.
Από άλλη μελέτη προκύπτει ότι η σόγια περιορίζει την εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου.
Οι καρκίνοι του ενδομητρίου και των ωοθηκών είναι γνωστό πως επηρεάζονται από ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, τα οποία μιμούνται συστατικά της σόγιας.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «BJOG», υποδεικνύει ότι οι πιθανότητες εμφάνισης αυτών των μορφών καρκίνου μπορεί ενδεχομένως να είναι 40% χαμηλότερες στις γυναίκες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφών με βάση τη σόγια.
Οι 7 έρευνες που ανασκόπησε η ομάδα περιέλαβαν περισσότερες από 169.000 γυναίκες, από τις οποίες 3.516 είχαν εμφανίσει τον έναν από τους δυο τύπους καρκίνου. Οι περισσότερες έρευνες αξιολόγησαν την πρόσληψη σόγιας ή συστατικών της, από τροφές όπως τα όσπρια και οι πρωτεΐνες σόγιας.
Βιβλιογραφία
  • Rivas M, Garay RP, Escanero JF, Cia P Jr, Cia P, Alda JO., Soy milk lowers blood pressure in men and women with mild to moderate essential hypertension, J Nutr. 2002 Jul;132(7):1900-2.
  • "Archives of Internal Medicine"; Effect of Soy Nuts on Blood Pressure and Lipid Levels in Hypertensive, Prehypertensive, and Normotensive Postmenopausal Women; F. Welty et al.; May 2007
  • "Nutrition, Metabolic, and Cardiovascular Disease"; Effect of Soy Isoflavones on Blood Pressure: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials; X.X. Liu et al.; February 2011
  • Myung SK, Ju W, Choi HJ, Kim SC; Korean Meta-Analysis (KORMA) Study Group, Soy intake and risk of endocrine-related gynaecological cancer: a meta-analysis, BJOG. 2009 Dec;116(13):1697-705. Epub 2009 Sep 19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου