Αρχική

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ποια είναι η καταλληλότερη ώρα για γυμναστική;


Μπορεί να επηρεάσει η γυμναστική το βιολογικό ρολόι μας;
Λίγοι το έχουν σκεφτεί αυτό, αλλά το σώμα μας – και κατ’ επέκτασιν η υγεία μας – ρυθμίζεται από αυτό το βιολογικό ρολόι.
«Η καρδιά, το ήπαρ, ο εγκέφαλος, τα πάντα ελέγχονται από έναν ενδογενή κιρκάδιο ρυθμό», λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Κρίστοφερ Κάλγουελ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ιδρυμα Ερευνας του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες (UCLA), ο οποίος ηγήθηκε σειράς νέων πειραμάτων για τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει η γυμναστική το βιολογικό ρολόι μας.
Τα πειράματα διεξήχθησαν σε ποντίκια, αλλά τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι όντως η γυμναστική επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς – και η επίδραση είναι περισσότερο ωφέλιμη όταν ασκούμαστε το μεσημέρι.
Για να πραγματοποιήσουν τα πειράματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο τεύχος Δεκεμβρίου του 2012 της επιθεωρήσεως «Journal of Physiology», οι ερευνητές συγκέντρωσαν διάφορα είδη ποντικιών. Τα περισσότερα ήταν υγιή και νεαρά, αλλά μερικά είχαν τροποποιηθεί, ώστε να διαθέτουν ένα ελαττωματικό βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλό τους – ουσιαστικά, ένα σύνολο κυττάρων που μεταξύ άλλων «λένε» στον εγκέφαλο τι ώρα είναι.
Τα κύτταρα αυτά δέχονται μηνύματα φωτός ή σκότους από το περιβάλλον και ενεργοποιούν μία αλληλουχία μοριακών μηχανισμών για να ενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια που παράγουν πρωτεΐνες, οι οποίες απελευθερώνονται στον οργανισμό και φθάνουν έως την καρδιά, τα νευρικά κύτταρα, το ήπαρ και άλλα σημεία, για να συγχρονίσουν τη λειτουργία τους με το υπόλοιπο σώμα.
Ποντίκια ή άνθρωποι, η αλληλουχία είναι η ίδια: κοιμόμαστε, ξυπνάνε και λειτουργούμε φυσιολογικά αναλόγως με τις επιταγές αυτού του βιολογικού ρολογιού.
Βιβλιογραφία
Schroeder AM, Truong D, Loh DH, Jordan MC, Roos KP, Colwell CS., Voluntary scheduled exercise alters diurnal rhythms of behaviour, physiology and gene expression in wild-type and vasoactive intestinal peptide-deficient mice, J Physiol. 2012 Dec 1;590(Pt 23):6213-26. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου