Αρχική

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Γλυστρίδα


Γλυστρίδα - Portulaca oleracea
Η αντράκλα ή ανδράχλη ή γλυστρίδα ή Portulaca oleracea, είναι είδος του γένους Πορτουλάκα.
Η αντράκλα ή ή γλυστρίδα, είναι γνωστό σαλατικό που φύεται άφθονα, χωρίς ιδιαίτερη καλλιέργεια, κυρίως σε λαχανόκηπους.
Στην Ελλάδα, σε πολλά μέρη, εκτός από τις παραπάνω ονομασίες λέγεται και αντραχλίδα, ή σκλιμίτσα, ή χοιροβότανο, ή τρευλό ή και γλυστιρίδα.
Χρησιμοποιείται σε σαλάτες ως δροσιστικό ωμή,  με ρύζι, σε σούπες κ.α.
Θεωρείται, ως βότανο, κατάλληλο καθαρτικό του αίματος, διουρητικό και  επολοωτικό πληγών. Βοηθά σε καρδιακές παθήσεις, είναι κατευναστικό,  ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, καταπολεμά τον πονοκέφαλο και τους πόνους στομαχιού. 
Πολλές φορές καθίσταται ενοχλητικό στους λαχανόκηπους λόγω της αφθονίας του, όπου η εκρίζωσή του θα πρέπει να γίνει πριν ανθίσει και "σποριάσει" που ομολογουμένως οι σπόροι του είναι πολυπληθείς και πολύ μικροί.
Επίσης, ένα είδος αντράκλας καλλιεργείται ιδιαίτερα ως καλλωπιστικό φυτό επειδή παράγει άνθη όλο το Καλοκαίρι.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας πιστεύουν ότι η κατανάλωση αντράκλας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου, με συνέπεια αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια, οι συνομιλητές του να τον παρατηρούν με την ερωτηματική φράση: "γλυστρίδα έφαγες;"
Αντράκλα ή γλυστρίδα – η τέλεια σαλάτα
Η γεύση της – δροσερή και ελαφρά ξινή- παρέα με την σπιρτάδα του κρεμμυδιού, γεμίζει δροσιά το στόμα και ισορροπεί τη γεύση ενός λαδερού φαγητού.
ΥΛΙΚΑ
• 1 ματσάκι αντράκλα
• 1 ξερό κρεμμύδι γλυκό, σε λεπτά φετάκια
• dressing : 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και 3 κουταλιές της σούπας λάδι, χτυπημένα
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε αγγούρι και κάπαρη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου