Αρχική

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Άρνικα


Άρνικα - Arnica montana
Η άρνικα είναι ένα βότανο σαν μαργαρίτα ενδημικό φυτό της Κεντρικής Ευρώπης που φύεται στα ορεινά και αλπικά λιβάδια της σε όξινα κυρίως εδάφη.
Η  άρνικα είναι ένα γένος που απαριθμεί περίπου τριάντα ποώδη πολυετή είδη που ανήκουν στην οικογένεια του ηλίανθου.
Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη "αρνάκι" λόγω των μαλακών και χνουδωτών λουλουδιών και φύλλων  της.
Ο Διοσκουρίδης την ανέφερε ως το "άλκιμο βότανο" πληροφορία την οποία συναντάμε στα γραφτά κείμενα του Ιταλού γιατρού και βοτανολόγου Pierandrea Mattioli.
Η άρνικα είναι σπάνιο είδος, αλλά κατά τόπους μπορεί να την βρούμε να γεμίζει λιβάδια με τα καταπράσινα οδοντωτά και ελαφρώς χνουδωτά φύλλα της και τα πανέμορφα πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια της που κιτρινίζουν τα λιβάδια και τους χερσότοπους όλον τον Ιούνιο και τον Αύγουστο που είναι και η εποχή της ανθοφορίας της.
Λόγω της σπανιότητάς της η άρνικα σε πολλά μέρη είναι προστατευόμενο φυτικό είδος και καλλιεργείται ειδικά για φαρμακευτικές χρήσεις.
Στην Αρχαία Ελλάδα έχουμε αναφορές και στον Διοσκουρίδη και στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο.
Αν και ο θεραπευτικός της μηχανισμός παραμένει άγνωστος, γεγονός είναι ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Περιέχει βηταΐνη, χολίνη, τριμεθυλαμίνη, υδατάνθρακες (Mucilage, ινουλίνη), κουμαρίνες (Scopoletin, umbelliferone), φλαβονοειδή (Betuletol,eupafolin, flavonol, γλυκουρονίδια, kaempferol, luteolin, quercetin, spinacetin tricin), τριτερπενοειδή (σεσκιτερπένια, arnifolin, helenalin), πτητικά έλαια (Thymol), Arnicin, καφεϊκό οξύ, καροτενοειδή, φυτοστερόλες, ρητίνη, τανίνη.
Την άρνικα χρησιμοποιούμε για την θεραπεία του μετεγχειρητικού πόνου και οιδήματος, στην οστεοαρθρίτιδα, στις νευραλγίες, στα αιματώματα, στα διαστρέμματα, στους μώλωπες, στις θλάσεις, στους πόνους των αρθρώσεων και των μυών, στην  φλεβίτιδα, στα κρυοπαγήματα, στα τσιμπήματα των εντόμων και τους δοθιήνες.
Επίσης η Άρνικα χρησιμοποιείται για μασάζ πριν από κάθε άθληση, για χαλαρωτικό μασάζ μετά από την άθληση, για μασάζ μετά από μια κουραστική μέρα και μετά από μια επίπονη εργασία.
Γίνεται επάλειψη με λάδι ή αλοιφή άρνικας ή τοποθετούνται κομπρέσες εμποτισμένες με λοσιόν άρνικας.
Προφυλάξεις:
η άρνικα είναι γενικά ασφαλής όταν την χρησιμοποιούμε τοπικά εξωτερικά, ωστόσο, όπως και τα περισσότερα βότανα έτσι και την άρνικα πρέπει να την χρησιμοποιούμε με σύνεση:
-ποτέ παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη χρήση...
-ειδικά την άρνικα δεν την χρησιμοποιούμε ποτέ εσωτερικά.....
-δεν την χρησιμοποιούμε σε πληγές....
-σε σκασμένο δέρμα.....
-δεν την χρησιμοποιούμε αν είμαστε αλλεργικοί.....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου