Αρχική

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Aμιoδαρόνη


Η αμιοδαρόνη, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως κατά της καρδιακής αρυθμίας
Η αμιοδαρόνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως κατά της καρδιακής αρυθμίας και σύμφωνα με τους ερευνητές, αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου, κυρίως μεταξύ των ανδρών, καθώς και σε όλους τους ασθενείς στους οποίους χορηγούνται μεγάλες δόσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής επιθεώρησης Cancer.
Όπως, ισχυρίζονται οι ερευνητές, εδομένου ότι το φάρμακο αυτό διαλύεται μέσα τα λίπη του οργανισμού και αποβάλλεται από τον οργανισμό με πολύ βραδύ ρυθμό, μεγάλες ποσότητες μπορεί να συσσωρεύονται μέσα στους ιστούς έπειτα από μακρά χρήση. Και άλλες μικρές μελέτες είχαν ήδη δείξει πως η αμιοδαρόνη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, αλλά καμιά εκτεταμένη έρευνα δεν είχε ασχοληθεί ως τώρα με το θέμα.
Οι συντάκτες της μελέτης, εξέτασαν 6.418 ασθενείς που λάμβαναν αμιοδαρόνη μεταξύ του 1997 και του 2008. Υπήρξε ένας μέτριος 12% αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο. Για τους άνδρες που πήραν αμιοδαρόνη κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους, ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 46%.  Και στην υψηλότερη δόση, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται σε 98%.
Συνολικά 280 από τους ασθενείς αυτούς εμφάνισαν καρκίνο. Σ' αυτούς που λάμβαναν καθημερινές ισχυρές δόσεις αυτού του φαρμάκου, ο κίνδυνος να εμφανίσουν καρκίνο αυξήθηκε κατά 46% σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς.
Αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο και ενδεχόμενες ασθένειες, οι ασθενείς που έπαιρναν ισχυρές δόσεις αμιοδαρόνης είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο απ' ό,τι αυτοί στους οποίους χορηγούνταν μικρές δόσεις.

Ως εκ τούτου, το FDA δηλώνει κατηγορηματικά ότι η αμιοδαρόνη πρέπει να συνταγογραφείται μόνο για απειλητικές για τη ζωή κοιλιακές αρρυθμίες,  («επαναλαμβανόμενη κοιλιακή μαρμαρυγή" ή "υποτροπιάζουσα αιμοδυναμικά ασταθή κοιλιακή ταχυκαρδία») και μόνο όταν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει.
Το FDA αναφέρει, επίσης, σαφώς ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ξεκινάνε την αγωγή  με αμιοδαρόνη σε νοσοκομειακό περιβάλλον για να μειωθεί η πιθανότητα μιας απειλητικής για τη ζωή επιπλοκής.

Οι παρενέργειες της αμιοδαρόνης
Διαβάστε, ολόκληρο το άρθρο, πατώντας, εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου