Αρχική

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κουρκουμίνη


Η κουρκουμίνη έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες
Η κουρκουμίνη είναι ένα βότανο που, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ginger και χρησιμοποιείται ευρέως στην ινδική, περσική και ταϊλανδέζικη κουζίνα, χαρίζοντας το ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα των πιάτων.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, η κουρκούμη ήταν γνωστή ως ινδικό σαφράν.
Στη μαγειρική η κουρκούμη ως σκόνη χρησιμοποιείται για να χρωματίσει το άσπρο ρύζι και για να δώσει γεύση και άρωμα στο κρέας και τα λαχανικά.
Όταν είναι φρέσκια χρησιμοποιείται το μαλακό μέρος του φυτού για να γίνει τουρσί. Σε ορισμένες περιοχές τα φύλλα της κουρκούμης χρησιμοποιούνται για να τυλίξουν και να μαγειρέψουν την τροφή.
Επιβεβαιωμένες μελέτες έχουν δείξει πως η κουρκούμη διαθέτει και θεραπευτικές ιδιότητες.
-Έτσι, εκτός από καρύκευμα στη μαγειρική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα σε χορτοφαγικές δίαιτες.
-Εμποδίζει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου Helicobacter pylori, υποστηρίζει τη θεραπεία των πεπτικών ελκών, χρησιμοποιείται για τη δυσπεψία και τη γαστρίτιδα και έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, ενώ βρίσκεται σε επίπεδο έρευνας σχετικά με τα οφέλη στη νόσο του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.
-Πρόσφατες μελέτες εστιάζουν και στις αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης μέσω διαφόρων μηχανισμών (προαγωγή απόπτωσης, καταστολή αγγειογένεσης, καταστολή ογκογόνων γονιδίων κα). Επειδή η πρόσληψη της κουρκουμίνης από το έντερο είναι πολύ μικρή για το λόγο αυτό συνήθως η κουρκουμίνη χορηγείται με πιπερίνη που εξάγεται από το μαύρο πιπέρι σε συγκέντρωση 20 mg πιπερίνης αν και η τελευταία αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και θέλει προσοχή.
Σε  επιδημιολογική μελέτη του 2011 από τους Carroll και συν παρουσιάστηκαν αποτελέσματα σε πληθυσμό της Ινδίας όπου η χρήση της κουρκουμίνης δρα ωςχημειοπροαστευτικό για την εκδήλωση καρκίνου του εντέρου σε συγκεντρώσεις 2-4  g και για ένα μήνα.
Η κουρκούμη σε σκόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, και στην κηπουρική ως φυσικό εντομοκτόνο, αφού απωθεί τα μυρμήγκια.
Η κουρκουμίνη περιέχεται σε ποσοστό 2-5% του τουρμερικού και είναι υπεύθυνο για το κίτρινο χρώμα του μπαχαρικού.
Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται στην θεραπευτική της Αγιουρβέρδα για χιλιάδες χρόνια, κυρίως για την αντιοξειδωτική της δράση, δείχνει ότι η χρήση της είναι ασφαλής χωρίς τοξικότητα.
Σαν συμπλήρωμα διατροφής χορηγείται σε δοσολογία μία έως δύο ταμπλέτες την ημέρα με το κύριο γεύμα.
Βιβλιογραφία
Carroll RE, Benya RV, Turgeon DK, Vareed S, Neuman M, Rodriguez L, Kakarala M, Carpenter PM, McLaren C, Meyskens FL Jr, Brenner DE.Phase IIa Clinical Trial of Curcumin for the Prevention of Colorectal Neoplasia.Cancer Prev Res (Phila). 2011 Mar;4(3):354-64

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου