Αρχική

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Δίαιτα για το σύνδρομο Sjögren


Sjögrens Diet-Δίαιτα για το σύνδρομο Sjögren
Βασικά το σύνδρομο Sjögren, ICD-10 M35.0, είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και απαιτεί αντιφλεγμονώδη δίαιτα.
Η θεραπεία επικεντρώνεται στην αποφυγή τροφίμων που επιδεινώνουν την φλεγμονή και στην κατανάλωση τροφών με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Αντιφλεγμονώδη δίαιτα απαιτούν οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος του Alzheimer, το άσθμα, ο διαβήτης, ο καρκίνος κ.α
Αντιφλεγμονώδης δίαιτα
-Αποφύγετε τα συσκευασμένα τρόφιμα.
-Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα μαγειρεμένα στον ατμό ή ψητά.
-Τρώτε περισσότερo
Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Τρώτε τροφές με βαθύ κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα που παρέχουν βιταμίνες και  ανόργανα άλατα που είναι φυτοθρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που ελαχιστοποιούν τη φλεγμονή. Τρώτε τροφές όσο πιο ανεπεξέργαστες γίνεται για να διατηρούνται τα ευεργετικά  συστατικά.
Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που  βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες) και σε τρόφιμα, όπως το αβοκάντο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τους ωμούς ξηρούς  καρπούς και τους σπόρους.
Οι φυτικές ίνες  βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου του εντέρου και  δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την  ανάπτυξη των υγιών  βακτηρίων στο έντερό σας και βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματος. Λίγες κουταλιές της σούπας λιναρόσποροι καθημερινά προσθέτουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες.
Καταναλώστε μέτριες ποσότητες βιολογικού κρέατος.
Τα  μπαχαρικά και τα καρυκεύματα, όπως το σκόρδο, το ginger και το turmeric έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
-Τρώτε λιγότερο
Trans ή υδρογονωμένα λίπη  που προκαλούν  φλεγμονή. Αυτά θα πρέπει να αποκλειστούν από τη διατροφή σας.
Έλαια διαφορετικά από το ελαιόλαδιο, όπως το καλαμποκαίλαιο γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά που μπορούν να μετατραπούν σε αραχιδονικό οξύ, που διεγείρει την φλεγμονή στο σώμα.
Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ή τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή πολύ επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, το κέικ, οι καραμέλες και οι χυμοί φρούτων που λόγω γρήγορης πέψης οδηγούν σε ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα και έναρξη ενός φλεγμονώδη καταρράκτη που διεγείρεται από την ινσουλίνη.
Κόκκινο κρέας. Επιτρέπονται μόνο τα βιολογικά που τρέφονται με φυσικά συστατικά.
Γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, γλουτένη από σιτάρι και φιστίκια που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους και είναι καλύτερο να αποφεύγονται.
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και συντηρητικά.
Βιβλιογραφία
http://www.sjogrens.org
by Savvi Diet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου