Αρχική

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Prunus padus


To Prunus padus είναι το σταφυλοκέρασο. 
Το Prunus padus, γνωστό και ως Bird Cherry ή Hackberry, είναι ένα είδος κερασιού που κατάγεται από την βόρεια Ευρώπη και τη βόρεια Ασία. Πρόκειται για ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο 8-16 m ύψος, το οποίο αναπτύσσεται στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία. Υπάρχουν, επίσης, μερικά δέντρα στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και στα Βαλκάνια.
Η αγγλική ονομασία του "Hackberry" αναφέρεται στον καρπό, που είναι στυπτικός λόγω της περιεκτικότητας σε τανίνη.


Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα και γονιμοποιούνται από τις μέλισσες και τις μύγες.
Οι γλυκοσίδες, η prulaurasin και αμυγδαλίνη, η οποία μπορεί να είναι δηλητηριώδης για μερικά θηλαστικά, βρίσκονται στα φύλλα, στους βλαστούς και στα φρούτα.
Χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Ο φλοιός του δέντρου, θεράπευε την πανούκλα.
Στην ομοιοπαθητική το σταφυλοκέρασο ανήκει το γενικότερο αίσθημα αδυναμίας.
Βελτιώνει τη ναυτία, τους πόνους στο υποχόνδριο και στην περιοχή του ομφαλού, τους ισχυρούς τυμπανισμούς και τους κολικούς του παχέος εντέρου στην καθιστική θέση και στο περπάτημα.
Στη Σκανδιναβία το χρησιμοποιούν όταν υπάρχουν οιδήματα και πληγές που δεν επουλώνονται
Επίσης, χρησιμοποιείται για πόνους μετά από πίεση, ειδικά σε διάφορα σημεία στο κεφάλι, αλλά και πίσω από το στέρνο, στην περιοχή της καρδιάς και την κοιλιακή χώρα.
Βιβλιογραφία
1.         N.D.Sargison; D.S.Williamson; J.R.Duncan; R.W.McCance (1996). "Prunus Padus (bird cherry) poisoning in cattle". Veterinary Record 138: 188. "…stems, leaves and fruits of P. padus contain the glycosides prulaurasin and amygdalin…"
2.         Boericke W. (2004): Handbunch der homoopathischen Materia medica, Karl F. HaugVerlag Stuttgart


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου