Αρχική

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Σκορπίνα


Small red scorpionfish - Σκορπιός (Scorpaena notata)
Πετρόψαρο. Υπάρχουν μικροί και μεγάλοι σκορπιοί που είναι δηλητηριώδεις και ιδιαίτερα τα αγκάθια που έχουν στην πλάτη. 
Είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, αφού το τσίμπημα του μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. 
Αν καθαριστεί από τα αγκάθια του και μαγειρευτεί, γίνεται καλή σούπα.
Ο Σκορπιός αλιεύεται με δίχτυα και με όλα τα είδη αγκιστριών. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αφαίρεση του αγκιστριού, ασφαλέστερο πιάσιμο είναι από το κάτω χείλος του. Αρκετή ώρα από την αλίευσή του διατηρείται ζωντανός και σε κάθε πλησίασμα μπορεί να φουσκώσει και να αναπηδήσει προκαλώντας νύγματα που φέρνουν διαπεραστικό πόνο.
Ο πόνος από νύγμα σκορπιού επουλώνεται με επίθεμα από 2-3 κόκκους υπερμαγγανικού καλίου που εξουδετερώνει και το δηλητήριό του.
Η Σκορπίνα ή Σκορπίδι είναι μεγαλούτσικο ψάρι, γύρω στα 25-55 εκ., ζούνε κύρια στη Μεσόγειο, και είναι πολύ νόστιμα όταν γίνονται βραστά.  Η σάρκα τους είναι κατάλευκη εύγευστη και κρουστή. Γίνονται και μαγειρευτά και στην Σαντορίνη μπορείτε να τα δοκιμάστε ψητά στην σχάρα.
Στην Ισπανία τα τηγανίζουν και τη σερβίρουν με μια πλούσια σάλτσα από αμύγδαλα, ντομάτες, συκωτάκια πουλιών και σέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου