Αρχική

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Δυσμηνόρροια


Ο πόνος κατά την έμμηνο ρύση
Η δυσμηνόρροια, ICD-10 N94.4., 94.6. είναι ο έντονος και επώδυνος σπασμός στο υπογάστριο κατά την έμμηνο ρύση. Μπορεί να έχει αντανάκλαση στην οσφυϊκή μοίρα (μέση) και στα κάτω άκρα (πόδια).
Ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται:
Σε αυξημένη κάμψη και κλίση της μήτρας, όπου η θέση της μήτρας δυσχεραίνει την εκροή αίματος κατά την διάρκεια της περιόδου.
Είδη δυσμηνόρροιας
Υπάρχουν δύο είδη δυσμηνόρροιας, η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής.
♥Πρωτοπαθής
Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι ο πόνος της περιόδου που προέρχεται από τη φυσιολογική παραγωγή των προσταγλανδινών. Συνήθως, ξεκινά με τις πρώτες περιόδους της εφήβου κοπέλας. Πολλές φορές, ο πόνος γίνεται ηπιότερος με τα χρόνια και επίσης βελτιώνεται μετά τον τοκετό. Ωστόσο, μερικές γυναίκες συνεχίζουν να έχουν πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.
♥Δευτεροπαθής
Η αιτιολογία της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας είναι διαφορετική από την παραγωγή προσταγλανδινών κατά την περίοδο. Μπορεί να ξεκινήσει αργότερα στη ζωή από ότι η πρωτοπαθής. Αυτός ο πόνος διαρκεί περισσότερο από τις συνήθεις κράμπες. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει πολύ πριν από την περίοδο. Ο πόνος μπορεί να χειροτερέψει με την έναρξη της περιόδου και να μην υποχωρήσει με το τέλος της.

Οι πιο συχνές αιτίες δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας αναφέρονται παρακάτω.
  • Ενδομητρίωση είναι μία κατάσταση, κατά την οποία ιστός ενδομητρίου βρίσκεται και έξω από τη μήτρα, όπως για παράδειγμα οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες. Αυτές οι εστίες λειτουργούν, όπως το ενδομήτριο μέσα στη μήτρα. Ανταποκρίνεται στις μεταβολές των ορμονών και αιμορραγεί. Αυτή η αιμορραγία που συμβαίνει έξω από τη μήτρα μπορεί να προκαλέσει πόνο ιδιαίτερα πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την περίοδο.
  • Ινομυώματα - καλοήθης όγκοι που εντοπίζονται στη μήτρα. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο και βαριά αιμόρροια.

Συμπτώματα της δυσμηνόρροιας
• Πόνος ή κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στη μέση
• Τράβηγμα στο έσω μέρος των γλουτών
• Διάρροια
• Ναυτία
• Έμετος
• Πονοκέφαλος

Διάγνωση
Η αιτία της δυσμηνόρροιας αναγνωρίζεται από το ιατρικό ιστορικό και τη γυναικολογική εξέταση.
Βάσει αυτών, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως...
• Εξέταση κατά Παπανικολάου
• Εξετάσεις αίματος
• Υπερηχογράφημα
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες κοιτάζοντας με το λαπαροσκόπιο μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Το λαπαροσκόπιο είναι ένα λεπτό τηλεσκόπιο που εισάγεται στην κοιλιακή κοιλότητα μέσα από μία μικρή τομή (περίπου 1 εκ.) και  επιτρέπει την ανίχνευση αλλοιώσεων μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και την  διάγνωση της αιτίας της δυσμηνόρροιας.

Θεραπεία της δυσμηνόρροιας
Η θεραπεία της δυσμηνόρροιας μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Αν είναι δευτεροπαθής και διαγνωσθεί η αιτία της δυσμηνόρροιας, τότε η θεραπεία θα πρέπει να είναι ειδική για τη νόσο που την προκαλεί τη δυσμηνόρροια. Ο γιατρός  προτείνει φάρμακα που χαλαρώνουν τους μύες της μήτρας.
Φάρμακα 
-Φάρμακα, που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (πχ ασπιρίνη, μεφαιναμικό οξύ κ.α.) και εμποδίζουν την παραγωγή προσταγλανδινών. Αυτά τα φάρμακα κάνουν τις κράμπες ηπιότερες και μπορεί να προλάβουν κάποια άλλα συμπτώματα. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα δρουν πιο αποτελεσματικά, όταν η χορήγηση τους ξεκινά αμέσως πριν από την έναρξη της περιόδου και θα πρέπει να συνεχίζεται συστηματικά για τις πρώτες μέρες της. Οι γυναίκες που έχουν πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα ή άλλες παθήσεις  του στομάχου θα πρέπει να αποφεύγουν αυτή την κατηγορία των φαρμάκων. Γυναίκες με παθήσεις των νεφρών και διαταραχές της πήξης του αίματος θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. 
-Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν, επίσης, τον πόνο. Αυτά ελέγχουν την αύξηση του πάχους του ενδομητρίου και κατ’ επέκταση την παραγωγή προσταγλανδινών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερη ροή αίματος, λιγότερες συσπάσεις της μήτρας και κατά συνέπεια λιγότερος πόνος. Οι ορμόνες πιθανόν να διακόψουν την αύξηση των ινομυωμάτων ή της ενδομητρίωσης. Βέβαια, η δράση αυτή των ορμονών διακόπτεται όταν σταματήσει η χορήγηση τους.
-Χειρουργική επέμβαση
Αν έχει μια γυναίκα ινομυώματα ή ενδομητρίωση και υποφέρει από αφόρητους πόνους η αφαίρεση των ινομυωμάτων και των ενδομητρικών εστιών θεραπεύει την κατάσταση.
Βιβλιογραφία
netdoctor.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου