Αρχική

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Δίαιτα για την δυσγευσία


Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που οδηγούν σε αλλαγές στη γεύση
Καταστάσεις που προκαλούν αλλαγές στη γεύση είναι:
-Η ακτινοθεραπεία, ιδίως σε καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
-Διάφορα τοπικά νοσήματα του στόματος όπως, τραυματικά έλκη, τραυματικό ίνωμα, βλεννοκήλη, πυογόνο κοκκίωμα, χημικοί ερεθισμοί, εγκαύματα
-Αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξ επαφής σε οδοντιατρικά υλικά ή σε φάρμακα,
-Νεοπλάσματα, όπως καρκίνος στόματος, όγκοι σιαλογόνων αδένων, όγκοι οστών
-Προκαρκινικές βλάβες, όπως  λευκοπλακία, ερυθροπλακία, ακτινική χειλίτιδα
-Νοσήματα ανοσολιγικής αρχής, όπως άφθες, ομαλός λειχήνας
- Λοιμώξεις, όπως μυκητίαση, έρπης, οστεομυελίτιδα, βλάβες οφειλόμενες στον ιό HPV
-Συστηματικά νοσήματα, όπως
  • Αιματολογικά (π.χ. αναιμίες, λευχαιμίες, λεμφώματα),
  • Δερματικά (π.χ. πέμφιγα, πεμφιγοειδές), 
  • Ρευματικά-Αυτοάνοσα (π.χ. σύνδρομο Sjogren, ερυθηματώδης λύκος), 
  • Γαστρεντερικά (π.χ. ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn), 
  • Λοιμώδη (HIV/AIDS, σύφιλη, φυματίωση), 
  • Σύνδρομα και κληρονομικά νοσήματα,
  • Νοσήματα του μεταβολισμού κ.α.
-Στην περίπτωση αυτή, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει νόστιμα φαγητά, εμπλουτισμένα με μυρωδικά και βότανα, όπως σκόρδο, πιπέρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, δυόσμο, βασιλικό κ.α..
-Στο νερό πρέπει να προστίθενται μερικές σταγόνες λεμόνι και να γίνονται πλύσεις του στόματος με αυτό πριν το φαγητό.
-Τα τρόφιμα πρέπει να μαρινάρονται για ενίσχυση της γεύσης με κρασί, μπύρα ή χυμό φρούτων.
-Προτιμούνται γενικά οι όξινες γεύσεις, όπως τα φρούτα.
-Στα περισσότερα φαγητά πρέπει να προστίθεται λεμόνι.
-Η κατανάλωση μέντας, επίσης, είναι αποτελεσματική.
by Savvi Diet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου