Αρχική

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο διαγνωστικό τεστ για την εξωσωματική


Διαγνωστικό τεστ αυξάνει την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Μια διαγνωστική εξέταση που ελέγχει αν το έμβρυο περιέχει τη σωστή ποσότητα γενετικής πληροφορίας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο επιστημονικό έντυπο  Molecular Cytogenetics

Όπως είναι γνωστό, όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) μειώνονται. Αλλά η έρευνα της εταιρείας βιοτεχνολογίας Blue Gnome δείχνει ότι ο επιπρόσθετος γενετικός έλεγχος αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας κατά 65%.

Για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, το ένα τρίτο των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης συντελεί τελικά στην απόκτηση απογόνου. Αλλά το ποσοστό αυτό πέφτει σε μια στις πέντε φορές όταν η γυναίκα πλησιάζει τα 40 και σε μία στις 20 προσπάθειες αν είναι άνω των 45 ετών. Κάθε κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης στοιχίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης το γονιμοποιημένο ωάριο που εξελίσσεται σε έμβρυο, περιέχει γενετικές πληροφορίες και των δύο γονέων, 23 χρωμοσώματα από τη μητέρα και 23 από τον πατέρα.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις λαθών, όπου το έμβρυο έχει πολλά περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα από το φυσιολογικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι τελικά το έμβρυο δεν θα αναπτυχθεί.

Το διαγνωστικό τεστ που ανέπτυξε η ομάδα της Blue Gnome βασίζεται στην συλλογική λίγων κυττάρων από το έμβρυο, όταν αυτό είναι πέντε ημερών. Τα κύτταρα αναλύονται για να υπολογιστούν τα χρωμοσώματα. Μόνο τα έμβρυα με τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων τελικά εμφυτεύονται στη μήτρα της γυναίκας.

Οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μεθόδων ελέγχου με τον υπολογισμό των χρωμοσωμάτων με τις λοιπές διαγνωστικές εναλλακτικές.

Είκοσι εβδομάδες μετά την εμφύτευση του εμβρύου, το 42% των γυναικών που είχαν υποβληθεί στο συνήθη διαγνωστικό τεστ, τελικά είχε κυοφορήσει. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη νέα διαγνωστική τεχνική ανερχόταν στο 69%.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έλεγχος του νέου διαγνωστικού εργαλείου, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι για πρώτη φορά ο 24χρωματικός έλεγχος και η μονή εμφύτευση εμβρύου μπορούν στο μέλλον να γίνουν η βασική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης παγκοσμίως.
Βιβλιογραφία
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου