Αρχική

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Η ιατρική χρήση του τατουάζ


Το τατουάζ δεν είναι κάτι νέο, αφού ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και πέρασε στην Ευρώπη μέσω της πολυνησιακής πρακτικής.
Γιατί δημιουργήθηκε;
Για πολλούς και καλούς λόγους: για τη θρησκεία, κάποιες τελετουργίες, αλλά και για λόγους αισθητικούς, ερωτικούς ή θεραπευτικούς.
Σήμερα, όμως, χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό, κομμάτι μιας life style αντίληψης που απαιτεί όλο και περισσότερο και πιο φρέσκα μέσα στήριξής της.
Οι πρώτες βαφές τατουάζ ήταν φυσικής προέλευσης και σήμερα το εύρος των χρωστικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε αυτό είναι πάρα πολλές.
Μπορούν να υπάρξουν προβλήματα υγείας με την επιλογή ενός τατουάζ;
Ναι, αφού μέσω του δέρματος εισέρχονται στον οργανισμό ξένες ουσίες που μπορεί να φέρουν λοιμώξεις ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Πρόβλημα μπορεί να είναι και η αφαίρεσή του, αφού πολλοί κάποια στιγμή αλλάζουν γνώμη. Τότε, το τατουάζ μπορεί να φύγει με επιλεκτική φωτόλυση με laser.
Το τατουάζ στην ιατρική
Το τατουάζ στην ιατρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει αδυναμίες του δέρματος, ιδίως μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή προκειμένου να καλύψει παθολογικές αλλοιώσεις. Χρησιμοποιείται στη δερματολογία, την πλαστική χειρουργική και την οφθαλμολογία, με εφαρμογές, κυρίως, επανορθωτικού τατουάζ, την ογκολογική ακτινοθεραπεία για τη σήμανση πεδίων ακτινοθεραπείας, καθώς και την ενδοσκοπική ιατρική για την παρακολούθηση αλλοιώσεων σε βλεννογόνους.
Μάλιστα, η τεχνική της ενδοδερμικής χορήγησης αξιολογείται σε κλινικές μελέτες ως μια μέθοδος χορήγησης DNA εμβολίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου