Αρχική

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Θεραπεία ασθενειών ανάλογα με το μικροβίωμα του εντέρου


Αμερικανοί και Φλαμανδοί επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι μπορούν να μπλοκάρουν την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, μελετώντας βακτήρια που κατοικούν στο έντερο.
Στο έντερο φυσιολογικά υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί, η παρουσία των οποίων ευθύνεται για την υγεία,  αλλά και τις ασθένειες που εμφανίζονται. Υπολογίζεται ότι το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα περιέχει περίπου 1.500 είδη βακτηρίων.
Αυτά τα βακτήρια αποτελούν το ανθρώπινο μικροβίωμα, που περιλαμβάνει τα επικίνδυνα βακτήρια, αλλά και τα φιλικά προς τον οργανισμό που προστατεύουν από τις λοιμώξεις, διασπούν τις τροφές για να πάρει ο οργανισμός ενέργεια και παράγουν βιταμίνες.
Σύμφωνα με επιστήμονες από το Φλαμανδικό Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας, υπάρχουν τρία βασικά οικοσυστήματα βακτηρίων. Κάθε άνθρωπος διαθέτει το ένα από αυτά, χωρίς να έχει καμία σχέση με τη φυλή ή τη χώρα του.
Το μικροβίωμα παίζει τεράστιο ρόλο στην κατανόηση και των αλλεργιών, του διαβήτη και του καρκίνου. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Κολεγίου Ουισκόνσιν έδειξε ότι οι τύποι και τα επίπεδα των βακτηρίων στο έντερο δείχνουν ακόμη και την πιθανότητα μελλοντικής καρδιακής προσβολής, η οποία θα μπορούσε να προληφθεί με προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι.
Το είδος των βακτηρίων που κατοικεί σε κάθε έντερο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός παίρνει ενέργεια - π.χ. από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Αυτό ακριβώς εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο κάθε οργανισμός μεταβολίζει διαφορετικά τις τροφές. Μάλιστα, ανάλογος συσχετισμός υπάρχει ανάμεσα στην παχυσαρκία και την αφθονία των βακτηρίων που διασπούν ταχύτατα τις τροφές και αποδίδουν ενέργεια στον οργανισμό. 
Σύμφωνα με επιστήμονες του Flemish Institute of Biotechnology, όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, στη βελτίωση της διατροφής των παιδιών του τρίτου κόσμου, αλλά και στην πρόληψη ασθενειών μέσω της διατροφής.
Βιβλιογραφία
www.telegraph.co.uk 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου