Αρχική

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Άσθμα


Τι είναι το άσθμα;
Το άσθμα, ICD-10 J45, είναι μία επεισοδιακή συστολή των βρογχικών σωλήνων. Είναι μια συχνή διαταραχή σε παιδιά και ενήλικες, δύσκολη στη θεραπεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος;
Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από συριγμό (ειδικά στη εκπνοή), βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Το άσθμα μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται χωρίς προειδοποίηση. Αν μια επίθεση είναι αρκετά σοβαρή, είναι επικίνδυνη.

Ποιες είναι οι αιτίες του άσθματος;
Η άμεση αιτία μιας ασθματικής προσβολής είναι η σύσπαση των μυϊκών σχηματισμών των βρογχικών σωλήνων. Αυτοί οι μύες ελέγχονται από νεύρα. Το έναυσμα για το άσθμα μπορεί να είναι αλλεργικό ή κατά κύριο λόγο, κυρίως, συναισθηματικό ή να προκαλείται από την άσκηση ή μια λοίμωξη του αναπνευστικού, ή μπορεί να συμβεί χωρίς προφανή αιτία. Θεωρείται ότι είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή.
Η «υπόθεση της επίδρασης του περιβάλλοντος» είναι μια εξήγηση για το άσθμα που είναι τώρα επιδημία, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες. Η υπόθεση υποστηρίζει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πολυσύχναστα και πιο βρώμικα περιβάλλοντα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα από ό, τι τα παιδιά που ζουν σε καθαρότερο, πιο προστατευμένο περιβάλλον. Η ιδέα είναι ότι το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που εκτίθεται σε πολλά μικρόβια από μικρή ηλικία γίνεται ισχυρότερο και πιο προστατευτικό για την υγεία. 
Τα παιδιά, επίσης, που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα, αλλά και όσοι πάσχουν από άσθμα, έχουν συχνότερες κρίσεις.

Ποια είναι η συμβατική θεραπεία του άσθματος;
Η θεραπεία του άσθματος έχει δύο πτυχές: τη διαχείριση της οξείας κρίσης και τον μακροχρόνιο έλεγχο ή την πρόληψη. 
-Για το αλλεργικό άσθμα, ένα από τα ασφαλέστερα και καλύτερα φάρμακα είναι το εισπνεόμενο cromolyn sodium.
-Τα περισσότερα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα είναι διεγερτικά και αυξάνουν τον συμπαθητικό τόνο και το άγχος.
-Η θεοφυλλίνη, που προέρχεται από το τσάι, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές της προσωπικότητας.
-Νεώτερα φάρμακα - οι αναστολείς λευκοτριενίων είναι χρήσιμοι για ορισμένους ασθενείς και λιγότερο τοξικοί.
-Εισπνεόμενα στεροειδή. Αν τα εισπνεόμενα στεροειδή δεν απορροφώνται, μπορούν να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Διαφορετικά προϊόντα διαφέρουν σημαντικά ως προς την αποτελεσματικότητα και την απορροφητικότητα. Η φλουτικαζόνη και η βουδεσονίδη, θεωρούνται αποτελεσματικά και ασφαλή. Τα στερεοειδή πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μετά την εισπνοή ενός βρογχοδιασταλτικού και να ξεπλένεται το στόμα μετά.
-Τα στεροειδή από το στόμα, όπως η πρεδνιζόνη μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους ασθματικούς, επειδή είναι πολύ εύκολο να εθιστούν σε αυτά, και η τοξικότητα από τη μακροχρόνια χρήση στεροειδών είναι καταστροφική. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα από του στόματος στεροειδή. Αν χρειάζεται να τα πάρετε, πάρτε τα για τρεις ημέρες το πολύ. 

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις του άσθματος
Η συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπεία του άσθματος χρησιμοποιούν ασκήσεις αναπνοής και βότανα. 
  • Βελονισμός
Ο βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή εξαιρετικά λεπτών βελονών μέσα στο δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα. Ο βελονισμός προέρχεται από την Κίνα  και η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλά μέρη του κόσμου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να βελτιωθούν με το βελονισμό.
  • Οι ασκήσεις αναπνοής
Αναπνευστικές τεχνικές για το άσθμα δείχνουν βελτίωση των συμπτωμάτων.
Τεχνικές αναπνοής:
-Αναπνέετε αργά
-Αναπνέετε από τη μύτη σας και όχι από το στόμα σας
-Χρησιμοποιήστε τους κοιλιακούς μυς σας για να πάρετε βαθιές «ανάσες» (διαφραγματική αναπνοή)
-Μερικές τεχνικές αναπνοής που χρησιμοποιούνται για το άσθμα περιλαμβάνουν την τεχνική αναπνοής Buteyko και την τεχνική αναπνοής pranayama.
  • Βότανα
Θεραπευτικά βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία παθήσεων των πνευμόνων και εξακολουθούν να θεωρούνται βασική θεραπεία του άσθματος σε πολλές χώρες.
Τα βότανα που έχουν δείξει κάποια υπόσχεση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος περιλαμβάνουν:
-Butterbur
-Αποξηραμένος κισσός
-Εκχύλισμα Ginkgo
-Tylophora indica
-Γαλλικό παραθαλάσσιο πεύκο -εκχύλισμα φλοιού (Pycnogenol)
-Ινδικό λιβάνι (Boswellia serrata)
-Χολίνη
Μείγματα των διαφόρων τύπων των βοτάνων που χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραδοσιακή κινεζική, ινδική και ιαπωνική ιατρική. Ορισμένοι συνδυασμοί των βοτάνων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί από τη λήψη ενός βοτάνου.
Προσοχή! Ορισμένα βότανα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα.
  • Ομοιοπαθητική
Η ομοιοπαθητική στοχεύει στην τόνωση της αντίδρασης αυτοίασης του οργανισμού με τη χρήση πολύ μικρών δόσεων των ουσιών που προκαλούν τα συμπτώματα. Στην περίπτωση του άσθματος, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από ουσίες που προκαλούν γενικά μια ασθματική αντίδραση, όπως η γύρη ή ζιζάνια. Οι ουσίες που προκαλούν τα συμπτώματα χρησιμοποιούνται σε τέτοιες μικρές ποσότητες, ώστε να είναι απίθανο να προκαλέσουν μια κρίση άσθματος. 
  • Εξειδικευμένη προπόνηση αναπνευστικών μυών
Αυτή η τεχνική βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών του πνεύμονα με μια σειρά από ασκήσεις αναπνοής. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται για άλλες ασθένειες των πνευμόνων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), και μετά από ορισμένους τύπους χειρουργικής επέμβασης. Αυτές οι ασκήσεις σίγουρα θα ενισχύσουν τους μυς των πνευμόνων σας.
  • Μασάζ και η χειροπρακτική θεραπεία
  • Θεραπεία χαλάρωσης
Τεχνικές χαλάρωσης περιλαμβάνουν το διαλογισμό, τη βιοανάδραση, την ύπνωση και την προοδευτική χαλάρωση των μυών. 
  • Βιταμίνες και συμπληρώματα
Τρεις που φαίνονται πολύ υποσχόμενες περιλαμβάνουν:
-Τα αντιοξειδωτικά. Οι άνθρωποι με σοβαρό άσθμα φαίνεται να έχουν μειωμένα επίπεδα αυτών των προστατευτικών θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, βιταμίνη Α και το μαγνήσιο μπορεί να έχει κάποια επίδραση στο άσθμα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Βρίσκονται σε διάφορα είδη ψαριών, υγιεινά έλαια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή που οδηγεί σε συμπτώματα του άσθματος. Μπορούν, επίσης, όπως φαίνεται να έχουν και άλλα οφέλη για την υγεία.
-Η βιταμίνη D. Μερικοί άνθρωποι με σοβαρό άσθμα έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. 
Ένα πολυβιταμινούχο χάπι ή συμπλήρωμα μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Βιβλιογραφία
Mayo Clinic 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου