Αρχική

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ασπιρίνη για τον καρκίνο παχέος εντέρου


Ασπιρίνη και καρκίνος παχέος εντέρου
Πότε η ασπιρίνη θεραπεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Η τακτική χρήση της ασπιρίνης μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει συνδεθεί με μια ανώτερη κλινική έκβαση.
Πειραματικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η αναστολή της προσταγλανδίνης-2 ενδοϋπεροξειδίου συνθετάσης (PTGS2) (επίσης γνωστή ως κυκλοοξυγενάση-2) από την ασπιρίνη ρυθμίζει προς τα κάτω την δραστικότητα της σηματοδότησης φωσφατιδυλοϊνοσιτόλης 3-κινάσης (ΡΙ3Κ).
Η δράση της ασπιρίνης στην επιβίωση και την πρόγνωση σε ασθενείς με καρκίνους με μεταλλαγμένο PIK3CA (φωσφατιδυλινοσιτολ-4 ,5-δισφωσφονικό 3-κινάση, καταλυτικής υπομονάδος πολυπεπτιδίου άλφα γονίδιου) μπορεί να διαφέρει από ότι σε αυτούς  με wild type (μη μεταλλαγμένους) PIK3CA καρκίνους.
964 ασθενείς με καρκίνο του ορθού ή του παχέος εντέρου από τις Μελέτες Nurses' Health and the Health Professionals Follow-up Υγείας των Νοσηλευτριών και των Health Professionals Follow-up Study, μελετήθηκαν σε σχέση με την χρήση ασπιρίνης μετά τη διάγνωση και την παρουσία ή την απουσία της μετάλλαξης PIK3CA.
Μεταξύ των ασθενών με μεταλλαγμένο καρκίνο του παχέος ως προς το  PIK3CA, η τακτική χρήση ασπιρίνης μετά τη διάγνωση συσχετίστηκε με αυξημένη επιβίωση.
Αντίθετα, σε ασθενείς με wild type PIK3CA, η τακτική χρήση ασπιρίνης μετά τη διάγνωση δεν συνδέθηκε με αυξημένη επιβίωση.
Η τακτική χρήση της ασπιρίνης μετά τη διάγνωση συσχετίστηκε με μεγαλύτερης διάρκειας επιβίωση μεταξύ των ασθενών με μεταλλαγμένο-PIK3CA σε καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά όχι μεταξύ των ασθενών με άγριου-τύπου καρκίνο ως προς το PIK3CA.
Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη δείχνουν ότι η μετάλλαξη PIK3CA σε καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να χρησιμεύσει ως προβλεπτικός  μοριακός βιοδείκτης για την επικουρική θεραπεία με ασπιρίνη.
Βιβλιογραφία
Xiaoyun Liao, Paul Lochhead, Reiko Nishihara, Teppei Morikawa, Aya Kuchiba, Mai Yamauchi, Yu Imamura, , Zhi Rong Qian, Yoshifumi Baba, Kaori Shima, Ruifang Sun, Katsuhiko Nosho, Jeffrey A. Meyerhardt, Edward Giovannucci, Charles S. Fuchs, Andrew T. Chan, and Shuji Ogino, Aspirin Use, Tumor PIK3CA Mutation, and Colorectal-Cancer Survival, N Engl J Med October 25, 2012; 367:1596-1606

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου