Αρχική

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Η ασπιρίνη προστατεύει το συκώτι


H ασπιρίνη προστατεύει το συκώτι και όχι μόνο.
Η ασπιρίνη δρα προστατευτικά για το συκώτι από προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν η κατάχρηση του αλκοόλ, η χρόνια λήψη ορισμένων φαρμάκων που περιέχουν παρακεταμόλη και η παχυσαρκία.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι αναφέρουν ότιμια ασπιρίνη την ημέρα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο να υποστεί κάποια βλάβη το βαρύτερο εσωτερικό όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Η παρακεταμόλη, ουσία που περιέχουν πολλά κοινά αντιπυρετικά, μεταβολίζεται στο συκώτι σε έναν τοξικό μεταβολίτη με αποτέλεσμα τη νέκρωση των ηπατικών κυττάρων. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, η ασπιρίνη λειτουργεί ανασταλτικά σε αυτή τη δράση της παρακεταμόλης. Πολλά φάρμακα που έχουν τοξική δράση στο συκώτι θα μπορούσαν να “αναβιώσουν” αν συνδυαστούν με ασπιρίνη, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες από το Yale.
Με την ασπιρίνη προσφέρεται η δυνατότητα να μειωθεί και  ο πόνος σε ασθενείς με παθήσεις στο συκώτι.
Οι επιστήμονες ήδη έχουν ανακοινώσει ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνηςπροστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους, ενώ χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Το δημοφιλές χάπι συνιστάται, επίσης, σε όσους παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, καθώς μια δόση από 75 έως 325 γραμμάρια δρα ως αντιπηκτικό του αίματος.
Βιβλιογραφία
yalescientific.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου