Αρχική

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Αχιλλαία



Η Αχιλλαία ή χιλιόφυλλο ή Achillea millefolium ή Yarrow ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων και κατάγεται από την Ευρώπη. Είναι αυτοφυές, αρωματικό φυτό με γκριζοπράσινα φύλλα, το χρώμα των ανθών του ποικίλει από λευκό έως ροζ, ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και το ύψος της φτάνει έως και 60 εκ.
Χρήσιμα μέρη είναι, κυρίως, τα άνθη και τα φρέσκα βλαστάρια και η γεύση του πικρίζει. Έχει μια ισχυρή, γλυκιά μυρωδιά, παρόμοια με τα χρυσάνθεμα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες
Περιέχει ισοβαλερικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, ασπαραγίνη, στερόλες, φλαβονοειδή, τανίνες, και κουμαρίνες.
Το όνομα Αχιλλέα προέρχεται από τον Αχιλλέα, ο οποίος χρησιμοποιούσε την Αχιλλέα για να θεραπεύσει τις πληγές των πολεμιστών του στις μάχες. Οι Αγγλοσάξονες θεράπευαν τις πληγές που προκαλούνταν από το σίδερο. Επίσης, εντυπωσιακό είναι ότι οι Σουηδοί την πρόσθεταν στην μπύρα τους για διεγερτικούς σκοπούς.
Ιδιότητες της Αχιλλέας
•      Η Αχιλλέα είναι ένα από τα καλύτερα εφιδρωτικά και αντιπυρετικά βότανα κατάλληλο για εμπύρετες ιώσεις και κρυολογήματα.
•      Έχει τονωτικές, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές αλλά και αντιφλεγμονώδες, απολυμαντικές ιδιότητες. 
•      Βοηθά στην μείωση της υψηλής πίεσης και των θρόμβων τονώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, σε προβλήματα στην πέψη, σε ενοχλήσεις  και έλκη του στομάχου, του εντέρου, της  χολής ή σε περιπτώσεις ανορεξίας.
•      Συνιστάται επίσης, για την θεραπεία της αμηνόρροιας και άλλων ενοχλήσεων του γυναικείου υπογαστρίου, εσωτερικής αιμορραγίας των αιμορροΐδων,  αποστημάτων, ως αντισηπτικό του ουροποιητικού ενδείκνυται για λοιμώξεις όπως η κυστίτιδα.
Χρήσεις
Γενικότερα η Αχιλλέα είναι δυναμωτικό, τονωτικό και βοηθά τις κυκλοφοριακές διαταραχές.
Αν χρησιμοποιηθεί στο λούσιμο είναι τονωτικό και μαλακτικό για το δέρμα της κεφαλής και έχει διεγερτική δράση στην τριχοφυΐα.
Χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως.
-Ένα ζεστό αφέψημα προξενεί θεραπευτικό ιδρώτα που δροσίζει τον πυρετό και απομακρύνει τις τοξίνες και σε περίπτωση ενοχλήσεων κατά την εμμηνόρροια.
-Χρησιμοποιείται φρέσκια ως κατάπλασμα για την επούλωση των πληγών.
-Λουτρά με χιλιόφυλλο συνιστώνται, κυρίως, σε περίπτωση αρθρίτιδας, ρευματικών και αιμορροΐδων.
-Τα φρέσκα ψιλοκομμένα βλαστάρια του χιλιόφυλλου είναι, επίσης, γευστικά σε σαλάτες.
-Το σκούρο μπλε αιθέριο έλαιο, εκχυλίζεται με απόσταξη από τα λουλούδια, και χρησιμοποιείται γενικά ως ένα αντιφλεγμονώδες ή για εντριβές στο στήθος για το κρυολόγημα και τη γρίπη.
-Μπορεί, επίσης, να μασηθεί η ρίζα  ως διεγερτικό.
Κίνδυνοι
•      Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αχίλλεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αλλεργικά δερματικά εξανθήματα.
•      Παρατεταμένη χρήση μπορεί να αυξήσει την φωτοευαισθησία του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκληθεί όταν το βρεγμένο δέρμα έρχεται σε επαφή με κομμένη χλόη και αχίλλεια μαζί.
•      Σε μία μελέτη, υδατικά εκχυλίσματα της αχίλλειας επηρέασαν  την παραγωγή σπέρματος των  αρουραίων.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου