Αρχική

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Λαβράκι


European seabass - Λαβράκι (Dicentrarchus labrax)
Το λαβράκι είναι μέλος της οικογένειας των σερανιδών (περκόμορφα ), όπως ο ροφός, η στήρα, η πίγγα και η σφυρίδα. 
Η επιστημονική του ονομασία είναι disentrarchuslabrax, λέγεται και λύκος, έχει σώμα λεπτό και πλατύ, χωρίς ιδιαίτερα υδροδυναμικά γνωρίσματα. Το κεφάλι του είναι στενόμακρο, με πολύ φαρδύ στόμα και μέτριο μάτι, ενώ το κάτω σαγόνι προεξέχει λίγο. Έχει δύο ραχιαία πτερύγια χωρισμένα μεταξύ τους. Στο στόμα του υπάρχουν πολλά μικρά δόντια, ενώ και η γλώσσα έχει αρκετές ακίδες.
Στο σώμα του επικρατεί το ασημένιο χρώμα. Ασημένια η πλάτη του με πρασινόμαυρες ανταύγειες, καταλήγει σε σχεδόν λευκή κοιλιά. Ορισμένα άτομα έχουν πιο κιτρινωπό χρώμα ή πιο σκούρα χρώματα. Είναι ψάρι επιθετικό, λαίμαργο, αρκετά δυνατό. Προτιμάει τα αλμυρά νερά, αλλά ανεβαίνει και στα ποτάμια. Ζει σε κοπάδια, αλλά απομονώνεται όσο μεγαλώνει. Προτιμά τις παράκτιες περιοχές και βγαίνει σε πολύ ρηχά νερά όταν επικρατεί κυματισμός.
Τα αβγά του επιπλέουν. Οι λάρβες και τα νεογνά κινούνται αυτήν την περίοδο με το πλαγκτόν. Τα νεογνά μπαίνουν στην συνέχεια σε εκβολές ποταμών και μεγαλώνουν εκεί προστατευμένα.
Φτάνει σε μέγεθος το 1 μέτρο μήκος και 12 κιλά βάρος.
Επιβιώνει και ζει άνετα σε ενυδρεία, γι αυτό και προτιμάται σαν είδος στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Το λαβράκι είναι ένα ψάρι που το αναζητούν όλοι οι ψαράδες. Βρίσκεται σε όλους τους βυθούς και μέχρι 10 πόντους νερό. 
Ψαρεύεται με όλους τους τρόπους. Δόλωμα, γαρίδα ζωντανή, σαρδέλα, σκουλήκι, ψαράκια ζωντανά. .
Τρώγεται όλο το χρόνο.
Το λαβράκι είναι πιο νόστιμο στο φούρνο με κρούστα αλατιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου