Αρχική

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Capecitabine


Η Capecitabine είναι προφάρμακο και δρα στοχευμένα
Η καπεσιταμπίνη είναι προφάρμακο της 5-δεοξυ-φθοριοπυριμιδίνης, που μετασχηματίζεται στον οργανισμό σε 5-φθοριο-ουρακίλη
Ενδείξεις
  • Το Xeloda ενδείκνυται για την επικουρική θεραπεία ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ (C κατά Dukes) μετά τη χειρουργική εκτομή.
  • Το Xeloda ενδείκνυται για τη θεραπεία του μεταστατικού κολοορθικού καρκίνου.
  • Το Xeloda ενδείκνυται ως θεραπεία πρώτης γραμμής του προχωρημένου γαστρικού καρκίνου σε συνδυασμό με σχήμα βασιζόμενο σε πλατίνη.
  • Το Xeloda σε συνδυασμό με ντοσεταξέλη ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού κατόπιν αποτυχίας κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας. Η προηγούμενη θεραπεία θα πρέπει να συμπεριελάμβανε μια ανθρακυκλίνη.
  • Το Xeloda ενδείκνυται, επίσης, ως μονοθεραπεία σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού κατόπιν αποτυχίας ταξανών ή χημειοθεραπευτικού σχήματος που περιείχε ανθρακυκλίνη, ή σε ασθενείς στους οποίους δεν ενδείκνυται περαιτέρω θεραπεία με ανθρακυκλίνη.

Αλληλεπιδράσεις
Ενίσχυση δράσης κουμαρινικών αντιπηκτικών και κίνδυνος αιμορραγίας, αύξηση στάθμης φαινυντοϊνης, μείωσης της δράσης της από την αλλοπουρινόλη.

Τρόπος χορήγησης
2.500 mg/m2 ημερησίως επί 2 εβδομάδες και διακοπή μία εβδομάδα, σε δυο δόσεις στο τέλος των γευμάτων, από το στόμα. Η δοσολογία τροποποιείται σε τοξικότητα.

Τοξικότητα και ανεπιθύμητες ενέργειες
Διάρροια, ναυτία, έμετοι, σύνδρομο χεριών - ποδιών (επώδυνο ερύθημα και οίδημα), στοματίτιδα.

Αντιμετώπιση διάρροιας
Ασθενείς με σοβαρή διάρροια θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά και να λαμβάνουν υγρά και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών αν αφυδατώνονται. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συνήθεις αντιδιαρροϊκές αγωγές (π.χ. λοπεραμίδη).
Η διάρροια βαθμού 2, σύμφωνα με τα κριτήρια συνήθους τοξικότητας κατά NCIC, ορίζεται σαν μια αύξηση της τάξης των 4-6 κενώσεων/ημέρα ή νυκτερινών κενώσεων, η διάρροια βαθμού 3 σαν μια αύξηση της τάξης των 7-9 κενώσεων/ημέρα ή ακράτεια και δυσαπορρόφηση. Η διάρροια βαθμού 4 είναι μια αύξηση της τάξης των >10 κενώσεων/ημέρα ή έντονα αιματηρή διάρροια ή η ανάγκη παρεντερικής υποστήριξης. Η μείωση της δόσης θα πρέπει να εφαρμόζεται όταν είναι απαραίτητο.
Tα Imodium χορηγούνται ως εξής: 2caps εφάπαξ στην πρώτη διάρροια και 1 caps μετά από κάθε διάρροια.
Βιβλιογραφία
Εγκόλπιο Ογκολογίας, Γεράσιμος Ρηγάτος, Εκδ. ASCENT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου