Αρχική

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

H φαγούρα είναι μεταδοτική



Η φαγούρα είναι μεταδοτική, όπως ακριβώς και το χασμουρητό, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές με έρευνά τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Dermatology.
Ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ «John Moores» με επικεφαλής τον Δρ Φράνσις ΜακΓκλόουν, ζήτησε από ομάδα 30 εθελοντών να παρατηρήσουν εικόνες ανθρώπων που ξύνονταν ή πάνω τους περπατούσαν μυρμήγκια, καθώς και άλλες ουδέτερες φωτογραφίες.
Όπως παρατήρησαν, οι εικόνες που απεικόνιζαν άτομα να ξύνονται έκαναν τους εθελοντές να θέλουν να ξυστούν, επίσης, διότι ένιωθαν κνησμό. Από όλα τα οπτικά ερεθίσματα, φάνηκε ότι η θέα ενός άλλου ανθρώπου να ξύνεται (άσχετα με την αιτία), αποτελεί κατ’ εξοχήν αιτία φαγούρας για τον παρατηρητή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο χρόνιος κνησμός έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις και η βρετανική μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), και είχε μελετήσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες ατόμων με κνησμό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν κάποιος ξύνεται ενεργοποιούνται οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές με εκείνες όταν παρατηρεί κάποιον άλλον να έχει κνησμό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρειάζεται παρά το δυνητικό ερέθισμα, π.χ. ένα μυρμήγκι, για να αρχίσει ο άνθρωπος να ξύνεται.
Βιβλιογραφία
D.M. Lloyd, E. Hall,S. Hall, F.P. McGlone, Can itch-related visual stimuli alone provoke a scratch response in healthy individuals, British Journal of Dermatology
Volume 168, Issue 1, pages 106–111, January 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου