Αρχική

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Σπερματοκήλη


Η σπερματοκήλη, ICD-10 N43.4,  είναι μια ανώδυνη, μικρή και κινητή κύστη που βρίσκεται άνωθεν και πίσω του όρχεως. Η κύστη αυτή περιέχει ένα γαλακτώδες υγρό το οποίο ως επί το πλείστον απαρτίζεται από σπερματοζωάρια. Είναι, δηλαδή η κύστη ενός σωληναρίου του ορχικού δικτύου ή της  κεφαλής της επιδιδυμίδας που διαστέλλεται και περιέχει σπερματοζωάρια. 
Η σπερματοκήλη είναι η πιο συχνή κυστική πάθηση μέσα στο όσχεο. Το μέγεθός της ποικίλλει από μερικά χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά. Η σπερματοκήλη γενικά δεν είναι επώδυνη. Ωστόσο, μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία από μεγαλύτερες σπερματοκήλες. Είναι ακίνδυνες.
Η αιτιοπαθογένειά της είναι άγνωστη.
Συνήθως το μέγεθος της σπερματοκήλης φθάνει το 1 εκ.. της επιδιδυμίδας. Ο σχηματισμός του σπέρματος κάνει σταδιακά το εκκόλπωμα να αυξάνεται σε μέγεθος, προκαλώντας σπερματοκήλη. Σχηματίζεται λόγω της συνέχειας μεταξύ της επιδιδυμίδας και την vaginalis tunica. Μπορεί επίσης να προκύψει από αγγειεκτομή.
Ανακαλύπτεται από τον ασθενή ή από τον ιατρό συνήθως τυχαία. Η αιτιολογία της είναι άγνωστη, έχουν όμως ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες όπως φλεγμονή, απόφραξη και τραύμα.


Διάγνωση
Θα πρέπει να τη διαφοροδιαγιγνώσκουμε από την υδροκήλη και τους όγκους του σπερματικού τόνου. σε αυτό βοηθά η υπερηχοτομογραφία.
Αντιμετώπιση
Συνήθως δεν απαιτείται κάποια θεραπευτική παρέμβαση, επί έντονου πόνου όμως ή αισθητικού προβλήματος του ασθενούς εξαιρείται χειρουργικά. Κατά την εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης, ένας χειρούργος θα κάνει μια μικρή τομή στο όσχεο κάτω από τοπική ή γενική αναισθησία και η σπερματοκήλη θα διαχωριστεί από το υπόλοιπο της επιδιδυμίδας και είτε θα αποστραγγιστεί είτε θα αφαιρεθεί. Παρόλο που αυτή η διαδικασία μπορεί να εκτελεσθεί με ελάχιστες επιπλοκές, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί η δίοδος μεταφοράς σπέρματος η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα ή  επανεμφάνιση της σπερματοκήλης. Άλλωστε ο πόνος μπορεί να μην φύγει ακόμα και μετά την αφαίρεση.
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική θεραπεύει την σπερματοκήλη  επιτυχώς χωρίς χειρουργική επέμβαση: (βελονισμός και πίεση)
emedi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου