Αρχική

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

3D απεικόνιση στην ιατρική


H ιατρική απεικόνιση με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να δημιουργήσει 3D εικόνες από τα δεδομένα απεικόνισης. 
Είναι ένα σχετικά νέο πεδίο στην επιστήμη, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο της πληροφορικής.
Η σύγχρονη ιατρική εξαρτάται από την 3D απεικόνιση που είναι δυνατόν να γίνει με τους σαρωτές της μαγνητικής τομογραφίας και τους σαρωτές της αξονικής τομογραφίας που σχηματίζουν εικόνες 3D εικόνες από εικόνες 2D σε φέτες. Σχεδόν όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις και η θεραπεία του καρκίνου στον αναπτυγμένο κόσμο, στηρίζεται σ 'αυτές τις εικόνες.
-Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αξονικοί τομογράφοι έχουν εξελιχθεί και μπορούν να προβάλλουν 3D βίντεο της παλλόμενης καρδιάς.
-Υπάρχουν, επίσης, διάφορες νέες τεχνικές απεικόνισης διάχυσης που αποκαλύπτουν τη διάχυση του νερού μέσα  στο σώμα. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή το νερό μπορεί να δείξει απεικονίσεις των νεύρων και των μυϊκών ινών. Εικόνες από αυτές τις δομές θα βοηθήσει στην εξέλιξη της νευροεπιστήμης.
-Έπειτα, υπάρχουν οι τεχνικές απεικόνισης στο επίπεδο των μορίων και των γονιδίων. Μπορούν να αποκαλύψουν τις παθολογικές διαδικασίες πολύ πριν αυτές γίνουν εμφανείς με τη μορφή  όγκων, για παράδειγμα.
-Η συλλογή των δεδομένων των οπτικών με έναν τρόπο που επιτρέπει την πλέον αποτελεσματική ανάλυση έχει, επίσης, εξελιχθεί, αποδίδοντας με ακρίβεια τα σχήματα των οργάνων για να σχεδιαστούν οι χειρουργικές επεμβάσεις.
-Οι πιο πρόσφατες τεχνικές επεξεργασίας της εικόνας επιτρέπουν την προσθήκη εφέ φωτισμού κι έτσι τη δημιουργία φωτορεαλιστικών εικόνων, αποκαλύπτοντας τι κρύβεται κάτω από ορισμένα επίπεδα. Αυτά τα είδη των εικόνων είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλαστική χειρουργική, αφού θα μπορεί να δημιουργήσει εικόνες πιθανής έκβασης των παρεμβάσεων που θα δείχνουν το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης.
-Ένας άλλος τομέας τεράστιας σημασίας είναι η οπτικοποίηση των πολλαπλών δεδομένων. Οι εικόνες θα μπορούν να συνδυαστούν με έναν τρόπο που να δείχνει την εξέλιξη της νόσου.
Αλλά και ο τρόπος που θα προβάλλονται αυτά τα δεδομένα στους ιατρούς αλλάζει γρήγορα με τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως το iPad.
Βιβλιογραφία
arxiv.org/abs/1206.1148: From Individual To Population: Challenges In Medical Visualization.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου