Αρχική

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος;


Τι επηρεάζει την γονιμότητα στη γυναίκα; 
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αποδεδειγμένα βοηθούν ή εμποδίζουν  το ρυθμό με τον οποίο χτυπά το βιολογικό  ρολόι της γυναίκας.
Τα κυριότερα αίτια υπογονιμότητας στη γυναίκα είναι:
  • Η απόφραξη των σαλπίγγων μετά συνήθως από φλεγμονές και οι ορμονικές διαταραχές, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική ή ποιοτική ωορρηξία.
  • Η ενδομητρίωση αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα υπογονιμότητας.
  • Η ηλικία αποτελεί σημαντικό λόγο γιατί ο ενδοκρινολογικός άξονας μεταβάλλεται.
  • Η μετατόπιση του μέσου όρου τεκνοποίησης σήμερα έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό αίτιο υπογονιμότητας σε σύγκριση με παλαιότερα.

Όταν μια γυναίκα ξεκινά τις προσπάθειες τεκνοποίησης
Και οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες πρέπει να προσέξουν και να αποφύγουν:
  • Το υπερβολικό ή εξαιρετικά χαμηλό βάρος: Και οι δύο αυτές καταστάσεις μειώνουν την γονιμότητα της γυναίκας. Οι διαταραχές στην έκκριση υποφυσιακών ορμονών που επηρεάζουν τη λειτουργία του γυναικείου γεννητικού συστήματος, είναι συχνές στις παχύσαρκες γυναίκες και στις γυναίκες με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. Καλό είναι ο δείκτης μάζας σώματος να μην είναι άνω του 25 και κάτω του 17, στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια.
  • Κάπνισμα: Αναμφισβήτητα το κάπνισμα ελαττώνει τη γονιμότητα και αυτό φαίνεται από τα ποσοστά υπογονιμότητας, τα οποία είναι υψηλότερα στους καπνιστές συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Οι τοξίνες που παράγονται στον οργανισμό του καπνιστή, οδηγούν σε ταχύτερη απώλεια ωαρίων και σε ορμονικές διαταραχές.
  • Φάρμακα και τοξικές ουσίες: Ορισμένα φάρμακα και τοξικές ουσίες (π.χ. κοκαΐνη, μαριχουάνα), ελαττώνουν τη γονιμότητα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλή ποιότητα σπέρματος στον άνδρα και μείωση της γυναικείας γονιμότητας. Εάν μία γυναίκα βρίσκεται σε αναπαραγωγική προσπάθεια, δεν θα πρέπει να καταναλώνει πάνω από τέσσερα ποτά αλκοόλ την εβδομάδα και πάνω από ένα καφέ την ημέρα.
  • Διατροφικές ελλείψεις: Ορισμένες διατροφικές ελλείψεις (π.χ. έλλειψη φυλλικού οξέος)  έχουν συνδεθεί με ελαττωμένη γονιμότητα ή ανωμαλίες μετά τη σύλληψη. Για τον λόγο αυτό ορισμένες γυναίκες επωφελούνται από συμπληρώματα διατροφής εναλλακτικής ιατρικής ή βιταμινών που τονώνουν συνολικά τον οργανισμό.
  • Λοιμώξεις: Ορισμένες λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται κύρια με τη σεξουαλική επαφή (π.χ. χλαμύδια, μυκόπλασμα) μειώνουν τη γονιμότητα. Συχνά οι φλεγμονές αυτές είναι σιωπηλές, υπάρχουν επί μακρόν χωρίς εμφανή συμπτώματα και αποτελούν στην Ευρώπη βασικά αίτια στειρότητας, υπογονιμότητας, καταστροφής των γυναικείων σαλπίγγων, έκτοπης κύησης. Αρκετά άτομα θα είχαν αποφύγει υψηλού κόστους θεραπείες στειρότητας, εάν χρησιμοποιούσαν ανελλιπώς προφυλακτικό, από την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, δεν αμελούσαν την ορθή περιοδική προληπτική ιατρική εξέταση και εάν είχαν διερευνηθεί και θεραπευτεί σωστά για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις εγκαίρως, μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.
  • Υπερβολική κούραση: Η επίπονη, πολύωρη, καθημερινή σωματική άσκηση στη γυναίκα συνδέεται με πτώση της γονιμότητας. Οι αθλήτριες παρουσιάζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά στις διαταραχές του κύκλου και μικρότερη γονιμότητα κατά τις περιόδους της επίπονης σωματικής άσκησης. Καλό είναι μία γυναίκα να επιλέγει ήπιες μορφές άσκησης (π.χ. περπάτημα), που βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση του οργανισμού και να μην κάνει υπερβολές εάν είναι σε αναπαραγωγική προσπάθεια.
  • Άγχος: Οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν μικρότερα ποσοστά γονιμότητας –αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Μία συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να υιοθετεί κανείς χαλαρωτικές συνήθειες, τις οποίες να απολαμβάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα (π.χ. μασάζ, ήπια άσκηση).
Βιβλιογραφία
babycenter.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου