Αρχική

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Pradaxa σε μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή


Pradaxa
Το Pradaxa (dabigatran etexilate), έχει έγκριση από το FDA στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή.
Επίσης, έχει ένδειξη για την πρωτογενή πρόληψη των φλεβικών θροµβοεµβολικών επεισοδίων σε ενήλικες ασθενείς οι οποίοι
έχουν υποβληθεί σε εκλεκτική χειρουργική επέµβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου ή χειρουργική επέµβαση ολικής αντικατάστασης γόνατος.

Το PRADAXA, είναι ένας από του στόματος άμεσος αναστολέας της θρομβίνης  που ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από την Boehringer Ingelheim. Με Pradaxa 150 mg δύο φορές την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής κατά 35 τοις εκατό επιπλέον από τη μείωση που επιτυγχάνεται με τη βαρφαρίνη,  που είναι η τρέχουσα συνήθης θεραπεία για ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή. Επίσης το νέο φάρμακο μείωσε δύο φορές τον κίνδυνο των ισχαιμικών και αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη.
Η εικόνα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του Pradaxa μελετήθηκε με τη μελέτη RE-LY ® σε 18.113 ασθενείς. Η θεραπεία με Pradaxa δεν απαιτεί την παρακολούθηση του αίματος για την πηκτικότητα για προσαρμογές της δόσης και δεν υπόκεινται οι ασθενείς σε διατροφικούς περιορισμούς. Ο FDA ενέκρινε επίσης το PRADAXA 75mg δύο φορές την ημέρα για τους λίγους ασθενείς που έχουν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.
Η κολπική μαρμαρυγή, που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο καρδιακό παλμό,  μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος που μπορεί να μεταφερθούν στον εγκέφαλο και να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο.  Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σχεδόν πέντε φορές το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο ή να αφήσει σοβαρή αναπηρία. 
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι ερευνά αναφορές μετά τη συχνότητα των σοβαρών αιμορραγικών επεισοδίων σε ασθενείς που λαμβάνουν dabigatran etexilate. Ενημερώσεις ασφαλείας σχετικά με τα αιμορραγικά επεισόδια με το dabigatran έχουν ζητηθεί ήδη στην Ιαπωνία και την Αυστραλία και έχουν οδηγήσει σε σχετική επισήμανση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αν και τα αριθμητικά περιστατικά αιμορραγιών παραμένουν χαμηλά.
Αντενδείξεις
Το PRADAXA αντενδείκνυται σε ασθενείς με ενεργό παθολογική αιμορραγία και σε ασθενείς με γνωστή σοβαρή αντίδραση υπερευαισθησίας (π.χ. αναφυλακτική αντίδραση ή αναφυλακτικό σοκ) στο Pradaxa.
Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις
Το PRADAXA αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές και μερικές φορές, θανατηφόρες αιμορραγίες.
Οι παράγοντες κινδύνου για αιμορραγία περιλαμβάνουν:
Φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας σε γενικές γραμμές (π.χ., αντιαιμοπεταλιακοί παράγοντες, ηπαρίνη, θρομβολυτική θεραπεία και η χρόνια χρήση ΜΣΑΦ).
Σε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα απώλειας αίματος, όπως μείωση της αιμοσφαιρίνης και/ή του αιματοκρίτη ή υπόταση πρέπει να διακόπτεται το φάρμακο.
Προσωρινή διακοπή του Pradaxa
-Το Pradaxa πρέπει να διακόπτεται σε ενεργό αιμορραγία και σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. 
-Η ταυτόχρονη χρήση του Pradaxa με P-gp επαγωγείς (π.χ. ριφαμπικίνη) μειώνει τα επίπεδα. Με τους P-gp αναστολείς κετοκοναζόλη, βεραπαμίλη, αμιωδαρόνη, κινιδίνη, και κλαριθρομυκίνη, δεν απαιτείται προσαρμογή της δόσης.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Στην πιλοτική μελέτη, συγκρίνοντας το Pradaxa σε σχέση με την βαρφαρίνη, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που οδήγησαν στη διακοπή του Pradaxa ήταν η αιμορραγία και οι γαστρεντερικές εκδηλώσεις. Το  PRADAXA 150 mg είχε ως αποτέλεσμα ένα υψηλότερο ποσοστό σοβαρών αιμορραγιών του γαστρεντερικού (GI)  σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη. Σε ασθενείς ≥ 75 ετών, τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας μπορεί να είναι μεγαλύτερη με το Pradaxa από ό,τι με τη βαρφαρίνη. Άλλες γαστρεντερικές διαταραχές ήταν η δυσπεψία (συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού άλγους, της κοιλιακής δυσφορίας και της δυσφορίας στο επιγάστριο) η γαστρίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της ΓΟΠ, της οισοφαγίτιδας, της γαστρίτιδας και του έλκους. Αντιδράσεις υπερευαισθησίας έχουν αναφερθεί σε ποσοστό <0,1% σε ασθενείς που έλαβαν Pradaxa.
Ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου ήταν αριθμητικά μεγαλύτερος  σε ασθενείς που έλαβαν Pradaxa 150 mg σε σύγκριση με αυτούς που ελάμβαναν βαρφαρίνη.
Αριθμητικά ήταν χαμηλότερα τα σοβαρά αιμορραγικά επεισόδια με το dabigatran.
Βιβλιογραφία
1. Pradaxa Prescribing Information
2. Di Nisio M, et al. "Direct Thrombin Inhibitors." New England Journal of Medicine. 2005; 353:1028-40.
3. Go, Alan S., and Elaine M. Hylek et al. Prevalence of Diagnosed Atrial Fibrillation in Adults: National Implications for Rhythm Management and Stroke Prevention: the ATRIA Study. JAMA. 2002; 285:2370-2375.
4. Ezekowitz MD, et al. "Rationale and design of RE-LY: Randomized evaluation of long-term anticoagulation therapy, warfarin, compared with dabigatran." American Heart Journal. 2009; 157: 805-810.
5. Hart, et al. "Meta-analysis: Antithrombotic Therapy to Prevent Stroke in Patients Who Have Nonvalvular Atrial Fibrillation." Annals of Internal Medicine. 2007; 146:857-867.
6. Coyne, K.S., et al. “Assessing the Direct Costs of Treating Nonvalvular Atrial Fibrillation in the United States.” Value in Health. 2006; 9:348-356.
7. Harley C., et al. Direct Costs And Health Care Utilization Associated With Stroke in the Presence of Atrial Fibrillation in the United States. ASAIS Conference, Feb. 2009.
8. Connolly SJ, et al. "Dabigatran versus Warfarin in Patients with Atrial Fibrillation." New England Journal of Medicine. 2009; 361:1139-1151.
9. Food and Drug Administration. Pradaxa (dabigatran etexilate mesylate): Drug safety communication—Safety review of post-market reports of serious bleeding events. December 7, 2011




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου