Αρχική

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Χρόνιος πόνος


Η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου είναι μια πρόκληση.
Ο χρόνιος πόνος, ICD-10 R52.1-R52.2, μπορεί να εγκατασταθεί μετά από ένα κάταγμα, μετά από μια επέμβαση, μετά μια ασθένεια ή ένα τραυματισμό που μοιάζει να έχει θεραπευτεί. Επίσης, ο χρόνιος πόνος μπορεί να σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, ενώ άλλες φορές εμφανίζεται χωρίς εμφανή αιτία.
Όποια κι αν είναι η αιτία, ο χρόνιος πόνος προκαλεί και συναισθηματικά προβλήματα.
Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να εντείνει τον πόνο και ο διακεκομμένος από τον πόνο ύπνος προκαλεί εξάντληση και απελπισία.
Οι κλασσικές θεραπείες του πόνου
  • Φάρμακα από το στόμα
Τα παυσίπονα, οι φαρμακευτικές κρέμες ή τα τζελ, τα οπιούχα, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τα αντισπασμωδικά και αντιεπιληπτικά ανακουφίζουν κάποιες μορφές χρόνιου πόνου, όπως το Tegretol, Lyrica, Neurontin κ.α
  • Φάρμακα με ενέσεις
Πολλές φορές γίνεται ένεση με φάρμακα απευθείας στην περιοχή του πόνου, όπως ο συνδυασμός ενός τοπικού αναισθητικού και ενός κορτικοστερεοειδούς που μειώνει τη φλεγμονή.
  • Φάρμακα σε αλοιφές και επιθέματα
Επιθέματα με καψαϊκίνη που επικολλούνται στην περιοχή του άλγους.
  • Διέγερση των νεύρων
Υπάρχουν πολλές συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό παλμό εμποδίζοντας ή καλύπτοντας την αίσθηση του πόνου. Στη διαδερμική ηλεκτρική διέγερση, μια φορητή μονάδα που λειτουργεί με μπαταρίες μεταδίδει έναν ηλεκτρικό παλμό μέσα από ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στην περιοχή του πόνου. Αυτές οι συσκευές διέγερσης εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα, στο νωτιαίο μυελό και τα περιφερικά νεύρα και τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται κοντά στο νωτιαίο μυελό. Μια συσκευή που κρατάει ο ασθενής του επιτρέπει να ελέγχει το βαθμό διέγερσης.
  • Αντλίες φαρμάκων
Υπάρχουν εμφυτεύσιμες αντλίες φαρμάκων που ανακουφίζουν τον πόνο στο νωτιαίο μυελό. Για να ξαναγεμίσει η αντλία, το φάρμακο χορηγείται με ένεση στο δέρμα, σε ένα μικρό σημείο στο κέντρο της αντλίας.
  • Φυσιοθεραπεία και εργασιοθεραπεία
Ασκήσεις τεντώματος και ενδυνάμωσης που βελτιώνουν την δύναμη και την ευλυγισία.
  • Άσκηση
Η άσκηση κάνει το σώμα να απελευθερώνει ενδορφίνες, χημικά που εμποδίζουν τα μηνύματα του πόνου να φθάσουν στον εγκέφαλο. Η άσκηση επίσης, βοηθά να αυξηθεί η δύναμη και η ευλυγισία, βελτιώνει τον ύπνο και την διάθεση και αυξάνει την ενέργεια. Επιπλέον, προστατεύει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
Συμπληρωματικές θεραπείες του πόνου
  • Βελονισμός
Αυτή η παραδοσιακή κινέζικη θεραπεία περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος, για την αποκατάσταση της καλής ροής ενέργειας στο σώμα. Ανακουφίζει από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας και ειδικά των γονάτων. Προσοχή οι βελόνες πρέπει να είναι αποστειρωμένες.
  • Οραματισμός
Ο καθοδηγούμενος οραματισμός βοηθάει το άτομο να οραματιστεί και να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα για το πόνο του. Ο καθοδηγούμενος οραματισμός μπορεί να αλλάξει την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος. Μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο, τον πόνο από λαπαροσκόπηση και τον πόνο του καρκίνου. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε διανοητικές ασθένειες.
  • Υπνωτισμός
Στον υπνωτισμό προκαλείται μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό, την πίεση και την θερμοκρασία του σώματος. Είναι πολύ αποτελεσματικός στον χρόνιο πόνο που σχετίζεται με τον καρκίνο, τον πόνο του ευερέθιστου εντέρου, της κεφαλαλγίας τάσεως και ορισμένων άλλων παθήσεων.
  • Μουσικοθεραπεία
Η μουσική επηρεάζει τη σωματική και ψυχολογική μας κατάσταση. Η μουσικοθεραπεία αυξάνει την αντοχή στον πόνο, βελτιώνει την διάθεση, προκαλε'ι χαλάρωση, είναι αποτελεσματική στη μείωση πόνου του καρκίνου, των εγκαυμάτων, της οστεοαρθρίτιδας, της χειρουργικής επέμβασης και άλλων παθήσεων
  • Μαγνητοθεραπεία
Ο θεραπευτής βάζει τα χέρια κοντά στον ασθενή για να χειριστεί το πεδίο ενέργειάς του. Πολλοί αναφέρουν μεγάλη χαλάρωση μετά από κάθε συνεδρία.
Βιβλιογραφία
Mayo Clinic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου