Αρχική

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Πώς η οικονομική κρίση προκαλεί άνοια


Άνοια και οικονομική κρίση
Είναι ευρέως γνωστό ότι το έντονο στρες πυροδοτεί την άνοια.
Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η πρόωρη συνταξιοδότηση μπορούν να βοηθήσουν στην εμφάνιση άνοιας σε ποσοστό που φθάνει το 80%.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα στρεσογόνα ερεθίσματα ξεπερνιούνται πιο δύσκολα. Ιδιαίτερα τώρα που καθημερινά αγωνιζόμαστε για να επιβιώσουμε τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα. Αν υπάρχει το γονίδιο οι πιθανότητες για άνοια είναι πολύ μεγάλες σε συνδυασμό με την κατάθλιψη που μας έχει δημιουργήσει η δύσκολη αρένα της ζωής.
Η λύση είναι να παραμένουμε απαθείς και να μην στενοχωριόμαστε, γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε καλή κατάσταση.
Η ηλικία και τα γονίδια, δυστυχώς προς το παρόν δεν μπορούν να αλλάξουν, αν και με μια πρόσφατη ανακάλυψη 11 γονίδια ευθύνονται για τη νόσο Alzheimer  τα οποία θα οδηγήσουν σε νέα πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά μονοπάτια.
Υπάρχουν όμως άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η διατροφή και η σωματική και νοητική άσκηση  στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε για να προφυλαχθούμε από τη νόσο Alzheimer.
Η έγκαιρη διάγνωση άνοιας μπορεί να γίνει με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και ανάλυση των πρωτεϊνών του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε όσους έχουν ήπια νοητική διαταραχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου