Αρχική

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Γιατί ματώνουν τα ούλα;


Τα ούλα ματώνουν όταν υπάρχει φλεγμονή δηλαδή ουλίτιδα. Όταν η ουλίτιδα προχωρήσει παρατηρείται περιοδοντίτιδα  στην οποία  επίσης μπορεί να εμφανίζεται αιμορραγία.
Καθημερινές τακτικές, για να αποφύγετε την αιμορραγία των ούλων και τα δυσάρεστα αποτελέσματα, που συνεπάγεται.
1. Στοματική υγιεινή
Η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, δηλαδή αν δεν είστε τακτικοί στον καθημερινό καθαρισμό των δοντιών σας, προκαλεί πρήξιμο των ούλων και ανάπτυξη πλάκας στα δόντια σας. Και αν νομίζετε ότι αυτό θα αργήσει να συμβεί κάνετε λάθος, καθώς οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο χρόνος που χρειάζεται είναι μεταξύ 24 και 36 ωρών. Άρα η λύση είναι μία: γίνετε ιδιαίτερα επιμελείς με τη στοματική υγιεινή. Μάλιστα οι οδοντίατροι προτείνουν να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για καλύτερα αποτελέσματα, ειδικό αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα και νήμα, σε κάθε πλύση, για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου των ούλων.
2. Διατροφικές επιλογές
Η κακή διατροφή δεν αυξάνει μόνο το σωματικό σας βάρος, αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου των ούλων. Αντίθετα, ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής με τουλάχιστον 6 - 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών, μαζί με θρεπτικά συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνης D, βιταμίνης C, μαγνησίου και αντιφλεγμονωδών συστατικών, όπως είναι το ιχθυέλαιο, συμβάλλει δυναμικά στην υγειά των δοντιών και των ούλων σας, ενισχύοντας στο σύνολο το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
3. Κακές συνήθειες
Οι καπνιστές έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από την ασθένεια των ούλων, λόγω των πολλών τοξινών που περιέχουν τα τσιγάρα. Οι τοξίνες αυτές είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία φλεγμονών και την ταυτόχρονη μείωση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το χρόνιο δε κάπνισμα, οδηγεί σε ινώδη και διευρυμένα ούλα, τα οποία στην ουσία δεν τρέφονται σωστά.
4. Το άγχος…πάλι
Η διαρκής αίσθηση του άγχους, εμποδίζει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αποκρούσει την ασθένεια των ούλων. Το στρες προκαλεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, διασπώντας τον μαλακό ιστό στο στόμα και αναστέλλοντας έτσι την ικανότητά του να θεραπευτεί.
5. Οικογενειακό ιστορικό
Εάν βέβαια στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό περιοδοντικής ασθένειας, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για εσάς. Ωστόσο δεν είστε μόνος, καθώς το 35% της πληθυσμού πάσχει από τέτοιου είδους νόσο, η οποία έχει τη θεραπεία της. Αν και κάποτε, η απάντηση ήταν η χειρουργική επέμβαση, πλέον υπάρχουν δραστικές λύσεις χωρίς…νυστέρι. Οι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη, ότι η θεραπεία με λέιζερ, είναι η καλύτερη λύση, καθώς δεν χρειάζεται ούτε να υποβληθείτε σε αναισθησία, ούτε να περιμένετε μία σημαντική χρονική περίοδο αποθεραπείας.
6. Φαρμακευτική αγωγή
Ορισμένες θεραπευτικές φαρμακευτικές αγωγές παρεμποδίζουν τη ροή του αίματος στους ιστούς ή την ροή σιέλου, προκαλώντας ξηρότητα στο στόμα και παρέχοντας λιγότερη προστασία στα ούλα. Ελέγξτε με τον γιατρό σας, αν η φαρμακευτική αγωγή επηρεάζει τα ούλα σας και προκαλεί ξηρότητα στη στοματική κοιλότητα, προκειμένου να σιγουρευτείτε, ότι δεν συμβάλλετε ο ίδιος στην εμφάνιση της νόσου των ούλων.
7. Το φιλί…είναι μεταδοτικό
Μπορεί ένα φιλί ή το να μοιράζεστε με τον αγαπημένο σας το ίδιο ποτήρι να είναι τρυφερό, αλλά ταυτόχρονα αυξάνετε τις πιθανότητες να μολύνετε ο ένας τον άλλον. Η νόσος των ούλων είναι όντως μεταδοτική και μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με το σάλιο. Καλύτερα να αρχίσετε να… μοιράζεστε τακτικές στοματικής υγιεινής, πριν από την κούπα του καφέ.
8. Εγκυμοσύνη
Ωστόσο, οι γυναίκες και συγκεκριμένα οι εγκυμονούσες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς οι ορμόνες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης όχι μόνο «τρελαίνουν» με τις συχνές διακυμάνσεις τη διάθεση της εγκύου, αλλά αφήνουν και ένα ανοιχτό μέτωπο για τη νόσο των ούλων. Στην πραγματικότητα, περίπου το 50% των εγκύων εμφανίζουν ουλίτιδα από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Η σωστή στοματική υγιεινή φυσικά περιορίζει τον κίνδυνο, αλλά εάν πάσχετε ήδη από την ασθένεια των ούλων, θα χρειαστείτε επαγγελματική φροντίδα για να μειώσετε τον κίνδυνο πιθανών επιπλοκών, όπως είναι η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός.
emedi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου