Αρχική

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Έρπητας των γεννητικών οργάνων



Μήπως βασανίζεστε από έρπητα γεννητικών οργάνων;

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, ICD - 10 A60, είναι μια γεννητική μόλυνση από τον ιό του απλού έρπητα.
Μετά την ταξινόμηση του ιού του απλού έρπητα HSV σε δύο κατηγορίες τον HSV- 1 και HSV- 2, καθορίστηκε ότι ''ο HSV- 2 είναι για λοιμώξεις κάτω από τη μέση και ο HSV- 1 για πάνω από τη μέση''.
Αν και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, κατά κύριο λόγο προκαλείται από τον HSV -2 , οι λοιμώξεις των γεννητικών από τον HSV-1 αυξάνονται και τώρα προκαλούν μέχρι και το 80% των λοιμώξεων.
Ο HSV πιστεύεται ότι είναι ασυμπτωματικός στην πλειονότητα των περιπτώσεων, βοηθώντας έτσι στην μετάδοση.

Όταν η νόσος γίνει συμπτωματική, η τυπική εκδήλωση μιας πρωτογενούς HSV -1 ή HSV-2 λοίμωξης των γεννητικών οργάνων προκαλεί φλεγμονή με βλατίδες και φλύκταινες επί της εξωτερικής επιφανείας των γεννητικών οργάνων, που μοιάζουν με πληγές. Αυτές, συνήθως, εμφανίζονται 4-7 ημέρες μετά την σεξουαλική έκθεση στον HSV, για πρώτη φορά.
Στους άνδρες, οι βλάβες εντοπίζονται στη βάλανο του πέους, στον άξονα του πέους ή σε άλλα τμήματα της περιοχής των γεννητικών οργάνων, στο εσωτερικού των μηρών, στους γλουτούς, ή τον πρωκτό.
Στις γυναίκες οι βλάβες εμφανίζονται πάνω ή κοντά στο ηβικό οστό, στα χείλη αιδοίου, στην κλειτορίδα, τους γλουτούς ή τον πρωκτό. Άλλα κοινά συμπτώματα είναι ο πόνος, ο κνησμός και το κάψιμο. Λιγότερο συχνά είναι συμπτώματα, όπως ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η μυαλγία, η διόγκωση των λεμφαδένων και η αδιαθεσία.
Οι γυναίκες βιώνουν, συχνά, επιπλέον συμπτώματα, όπως επώδυνη ούρηση (δυσουρία) και τραχηλίτιδα. Η ερπητική πρωκτίτιδα είναι συχνή σε άτομα που έχουν πρωκτική επαφή.
Μετά από 2-3 εβδομάδες, οι ήδη υπάρχουσες βλάβες εξελίσσονται σε έλκη και στη συνέχεια δημιουργείται κρούστα και θεραπεύονται.  Σε σπάνιες περιπτώσεις, η συμμετοχή της ιεράς περιοχής του νωτιαίου μυελού μπορεί να προκαλέσει οξεία κατακράτηση ούρων και σημεία  μυελίτιδας και ριζίτιδας: πόνος, απώλεια αισθήσεων, παραισθησία και εξάνθημα (σύνδρομο Elsberg).

Θεραπεία έρπητα γεννητικών οργάνων
Καταπολέμηση του ιού με κόκκινα θαλάσσια φύκια.  Βοηθούν στη διατήρηση της αλκαλικότητας στο σώμα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμα στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης και των λιπιδίων στο αίμα.
Το συμπλήρωμα με ελεύθερη μορφή λυσίνης έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό στον έλεγχο του έρπητα σε συνδυασμό με μια δίαιτα πλούσια σε λυσίνη και χαμηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη. Μελέτες καλλιέργειας ιστών έχουν δείξει μια ευεργετική επίδραση στην αντιγραφή του ιού, όταν το αμινοξύ της αργινίνης υπερτερεί έναντι της λυσίνης. Το αντίθετο, δηλαδή η υπεροχή της λυσίνης έναντι της αργινίνης, καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών.
Η L-Λυσίνη φαίνεται να είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας για τη μείωση του χρόνου εμφάνισης, της σοβαρότητας και της θεραπείας της υποτροπιάζουσας λοίμωξης από HSV.

Τρόφιμα είναι πλούσια σε λυσίνη και φτωχά σε περιεκτικότητα σε αργινίνη είναι: Ψάρια, κοτόπουλο, βοδινό, αρνί, γάλα, τυρί, φασόλια, μαγιά μπύρας, βλαστών από τα φασόλια και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν περισσότερο λυσίνη από αργινίνη, εκτός από τα μπιζέλια.
Η ζελατίνη, σοκολάτα, χαρουπιές, καρύδα, βρώμη, σιτάρι ολικής αλέσεως και λευκό αλεύρι, τα φιστίκια, σόγια και φύτρο σιταριού έχουν περισσότερο αργινίνη από ότι λυσίνη.
Το ποσό της λυσίνης που απαιτείται για τον έλεγχο του έρπητα ποικίλει από περίπτωση σε περίπτωση, αλλά μια τυπική δόση για την ύφεση είναι 500 mg ημερησίως και σε ενεργό έρπη  απαιτούνται 1 έως 6 g μεταξύ των γευμάτων για την επούλωση.
Περιποίηση του έρπητα γεννητικών οργάνων
Μερικοί γιατροί συστήνουν ζεστό ντους για να καθαρίσουν τη μολυσμένη περιοχή. Στη συνέχεια, σκουπίστε με μία πετσέτα απαλά.
Φαρμακευτικές θεραπείες:
Υπάρχουν τρία  χάπια που συνταγογραφούνται συχνά για τη θεραπεία του έρπητα: ακυκλοβίρη (Zovirax), φαμσικλοβίρη (Famvir), και βαλασικλοβίρη (Valtrex).
Σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπίζονται με ενδοφλέβια σκευάσματα (IV).
Η Acyclovir είναι ένα αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά των ιών του έρπητα, ανεμοβλογιάς -ζωστήρα, και τον ιό Epstein-Barr. Αυτό το φάρμακο μειώνει τον πόνο και τον αριθμό των βλαβών κατά την αρχική μόλυνση του έρπητα των γεννητικών οργάνων . Επιπλέον, μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων. Υπάρχει σε κάψουλες, δισκία, εναιώρημα, ένεση και αλοιφή. Η αλοιφή χρησιμοποιείται τοπικά και μειώνει τον πόνο, μειώνει το χρόνο επούλωσης, και περιορίζει την εξάπλωση της μόλυνσης. 

Η Βαλασικλοβίρη χρησιμοποιείται, επίσης, για τη θεραπεία λοιμώξεων από τον ιό του έρπητα. Βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και την ταλαιπωρία και οι πληγές μπορεί να επουλωθούν γρηγορότερα. Υπάρχει σε ταμπλέτες και το πλεονέκτημά του είναι ότι έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης από ό, τι ακυκλοβίρη. 
Η Famciclovir είναι άλλο ένα αντιικό φάρμακο που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την ακυκλοβίρη και valacyclovir. Η Famciclovir είναι ένα προφάρμακο που μετατρέπεται σε penciclovir στο σώμα. Το τελευταίο είναι ένα δραστικό συστατικό έναντι των ιών. Αυτό το φάρμακο έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης από ό, τι η ακυκλοβίρη και υπάρχει μόνο σε δισκία.
Οι ερευνητές διερευνούν πολλά φάρμακα που μπορούν να παρέχουν πιο γρήγορα καλύτερη θεραπεία σε επαναλαμβανόμενες υποτροπές του έρπητα των γεννητικών οργάνων.
Διάφορα εμβόλια ερευνώνται επί του παρόντος και υπάρχει η αίσθηση ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο σε 3-5 χρόνια. Τα εμβόλια θα λειτουργούν μόνο για την πρόληψη της λοίμωξης σε νέους ασθενείς. Όσοι έχουν ήδη την ασθένεια του απλού έρπητα δεν θα αποκτήσουν κατά πάσα πιθανότητα κανένα όφελος.
Ορισμένα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί για την πρόληψη της εμφάνισης HSV, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν αξιοσημείωτες επιδράσεις (εμβόλιο της ευλογιάς και της πολιομυελίτιδας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου