Αρχική

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο


Το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο μπορεί να συμβεί στο έμβρυο όταν μια έγκυος γυναίκα καταναλώνει αλκοόλ
Το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, ICD-10 Q86.0, είναι μια διαταραχή που μπορεί να συμβεί στο έμβρυο όταν μια έγκυος γυναίκα καταναλώνει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
To εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο περιλαμβάνει προβλήματα  ανάπτυξης, ψυχικά και σωματικά που μπορεί να προκύψουν σε ένα μωρό όταν η μητέρα καταναλώνει αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αίτια, επίπτωση, και παράγοντες κινδύνου
Η χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δημιουργεί κινδύνους για το αγέννητο μωρό. Όταν μια έγκυος γυναίκα πίνει αλκοόλ, περνά εύκολα μέσα από τον πλακούντα στο έμβρυο. Λόγω αυτού του γεγονότος η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του μωρού.
Μια έγκυος γυναίκα που πίνει οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ είναι σε κίνδυνο για να αποκτήσει παιδί με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο.
Δεν υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο της χρήσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη. Μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλης φαίνεται να αυξάνουν τα προβλήματα.
Το χρονοδιάγραμμα της χρήσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη είναι επίσης σημαντικό. Η χρήση του αλκοόλ φαίνεται να είναι η πιο επιβλαβής κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης.  Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιβλαβής.

Συμπτώματα και σημεία
Ένα μωρό με εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοόλ μπορεί να έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:
  • Κακή ανάπτυξη, ενώ το μωρό είναι στη μήτρα και μετά τον τοκετό
  • Μειωμένος μυϊκός τόνος και ο ανεπαρκής συντονισμός
  • Καθυστερημένη ανάπτυξη και  προβλήματα σκέψης,  λόγου, κίνησης, ή στις κοινωνικές δεξιότητες. Τα προσβεβλημένα παιδιά συχνά εμφανίζουν επίμονη καθυστέρηση της ανάπτυξης τους, υπερδραστηριότητα και μαθησιακές δυσκολίες και μπορεί να έχουν σημεία και συμπτώματα στέρησης αλκοόλ μερικές ημέρες μετά τη γέννηση τους. Περιλαμβάνονται, επίσης, η υπερδραστηριότητα, η έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων, ο αυθορμητισμός, h χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας και υψηλά επίπεδα άγχους. Η νοητική καθυστέρηση εξαιτίας ανωμαλιών στη μετανάστευση των νευρικών και γλοιακών κυττάρων κατά τη διάρκεια της διαφοροποίησης, μπορεί να είναι η αιτία για Δείκτη Νοημοσύνης χαμηλότερο του 79 στην ηλικία των 7 ετών. Μπορεί να εξασθενίσει σοβαρά τις προοπτικές του παιδιού. Η πτωχή λεπτή κινητική λειτουργία (αδύναμη λαβή, και ελλιπής συντονισμός της κίνησης από το χέρι στο στόμα) επιβαρύνουν τις λειτουργικές ελλείψεις του παιδιού.
  • Ανωμαλίες της καρδιάς, όπως έλλειμμα μεσοκοιλιακού διαφράγματος (VSD) ή μεσοκολπική επικοινωνία (ASD).
  • Προβλήματα με το πρόσωπο, όπως:

-μικρά μάτια με στενή σχισμή
-μικρό κεφάλι
-ευρεία, επίπεδη ρινική γέφυρα
-πρόσωπο με έλλειψη της εντομής ανάμεσα στο χείλος και τη μύτη
-μικρογναθισμό που σχετίζεται με υποπλασία της κάτω γνάθου
  • Οι συγγενείς ανωμαλίες ως αποτέλεσμα του FAS χαρακτηρίζονται από ανωμαλίες στην ανάπτυξη, στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και των χαρακτηριστικών του προσώπου. Οι ανωμαλίες του προσώπου που εντοπίζονται κατά τη γέννηση μπορεί να γίνουν λιγότερο φανερές καθώς το παιδί συνεχίζει να αναπτύσσεται
  • H φυσική εξέταση του μωρού μπορεί να δείξει ένα καρδιακό φύσημα ή άλλα καρδιακά προβλήματα. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, μπορεί να υπάρχουν σημάδια καθυστερημένης πνευματικής ανάπτυξης.


Διάγνωση
Οι δοκιμές περιλαμβάνουν:
  • Έλεγχο επιπέδων αλκοόλ στο αίμα σε έγκυες γυναίκες που δείχνουν ότι είναι σε κατάσταση μέθης
  • Απεικονιστικές μελέτες (MRI) εγκεφάλου μετά τη γέννηση του παιδιού
  • Υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης

Θεραπεία
Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή που προσπαθούν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ.
Οι έγκυες γυναίκες με αλκοολισμό θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και να ελέγχονται στενά από έναν φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την εγκυμοσύνη.

Πρόληψη
Η ασθενής πρέπει να διδάσκεται ότι όταν πίνει η ίδια, πίνει και το παιδί της, καθώς το αλκοόλ διέρχεται στην αιματική κυκλοφορία του εμβρύου και επηρεάζει τα αναπτυσσόμενα όργανά του και ιστούς. Δεν υπάρχει ποσότητα αλκοόλ που να θεωρείται ασφαλής για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.  Επομένως, οι πάροχοι ιατρικής φροντίδας θα πρέπει να κάνουν συνεχείς προσπάθειες να εκπαιδεύσουν τις γυναίκες που σχεδιάζουν να κυοφορήσουν ή είναι ήδη έγκυες να απέχουν εντελώς από το αλκοόλ. Θα πρέπει να παρέχουν αποτελεσματική αντισύλληψη και προώθηση σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης σε άτομα με γνωστό πρόβλημα αλκοολισμού. Η κατανάλωση αλκοόλ από τον πατέρα δεν επηρεάζει άμεσα το αγέννητο παιδί του. Παρόλα αυτά η κατανάλωση αλκοόλ από τον πατέρα μπορεί να επηρεάσει την αντίστοιχη συνήθεια της συντρόφου του.

Περίθαλψη
  • Η αρχική φροντίδα του νεογέννητου σχετίζεται με τα κλινικά του προβλήματα που περιλαμβάνουν αυξημένο αναπνευστικό έργο, μειωμένη ικανότητα θηλασμού, ευερεθιστότητα και υποτονία.
  • Διατηρείται η βατότητα των αεραγωγών και η αναπνευστική προσπάθεια παρακολουθείται στενά και αν απαιτείται παρέχεται αναπνευστική υποβοήθηση.
  • Η επιληπτική δραστηριότητα πρέπει να εκτιμηθεί, θεραπευθεί και προληφθεί με την κατάλληλη ιατρική διαχείριση.
  • Το βάρος και το ισοζύγιο υγρών του νεογέννητου εκτιμώνται και καταγράφονται.
  • Η μητέρα διδάσκεται τεχνικές θρέψης που προωθούν την πρόσληψη και διατήρηση θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την ανάπτυξη.
  • Όταν χρειάζεται γίνεται αναρρόφηση από τους μυκτήρες και το στόμα του εμβρύου και παρέχεται εντερική σίτιση διαμέσου σωλήνα.

Πρόγνωση
Σχεδόν κανένα από αυτά τα μωρά δεν έχουν φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επιπλοκές
Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε:
Αποβολή
Πρόωρο τοκετό
Επιπλοκές στο βρέφος:
  • Ανώμαλη δομή της καρδιάς
  • Προβλήματα συμπεριφοράς
  • Θάνατος νηπίων
  • Νοητική υστέρηση
  • Προβλήματα στην δομή της κεφαλής, τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα
  • Κακή ανάπτυξη πριν από τη γέννηση
  • Αργή ανάπτυξη και ο ανεπαρκής συντονισμός μετά τη γέννηση
Βιβλιογραφία
1.       Carlo WA. Fetal alcohol syndrome. In: Kliegman RM, Behrman RE, Jenson HB, Stanton BF, eds. Nelson Textbook of Pediatrics. 18th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 100.2.
2.       Cunningham FG, Leveno KJ, Bloom SL, et al. Teratology and medications that affect the fetus. In: Cunningham FG, Leveno KJ, Bloom SL, et al, eds. Williams Obstetrics. 23rd ed. New York, NY: McGraw-Hill; 2010:chap 14.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου