Αρχική

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εμβόλιο για τη δυσανεξία στη γλουτένη


Με το εμβόλιο οι ασθενείς με δυσανεξία στη γλουτένη θα κάνουν πια φυσιολογική διατροφή
Ένα εμβόλιο που αποτρέπει την υπέρμετρη αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη που είναι ένα από τα κύρια συστατικά του ψωμιού, αναμένεται να επιτρέψει σε εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που πάσχουν από κοιλιοκάκη να ακολουθούν φυσιολογική διατροφή.
Το επαναστατικό εμβόλιο, ονομάζεται NexVax2 και χρησιμοποείται σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ήδη με δυσανεξία στη γλουτένη.
Είναι γνωστό ότι τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν μπορούν να καταναλώσουν τροφές με γλουτένη, που είναι μια πρωτεΐνη, που περιέχεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη.
Παρ' ότι το ψωμί αποτελεί την κύρια πηγή γλουτένης, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, περιέχεται και σε άλλες τροφές, όπως τα ζυμαρικά, τα μπισκότα, τα λουκάνικα, τα κέικ κ.α.
Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη και οι πάσχοντες πρέπει να ακολουθούν εφ' όρου ζωής, διατροφή απαλλαγμένη από γλουτένη. Σε μη συμμόρφωση με την αυστηρή δίαιτα, οι ασθενείς κινδυνεύουν από καρκίνο του εντέρου, υπογονιμότητα και οστεοπόρωση.
Το Nexvax2 ®
Το  Nexvax2 ® είναι θεραπεία απευαισθητοποίησης σε αλλεργία σε γλουτένη χρησιμοποιώντας ολόκληρες πρωτεΐνες. Τα θεραπευτικά εμβόλια με πεπτίδια έχουν επιτυχία στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών του ανοσοποιητικού στο εργαστήριο. Μεγάλα διεθνή προγράμματα είναι σε εξέλιξη, με θεραπευτικά εμβόλια με βάση τα πεπτίδια για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τον τύπου 1 διαβήτη, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και διαφόρες αλλεργικές ασθένειες. 
Το Nexvax2 ® χρησιμοποιείται σε μελέτες σε ασθενείς με κοιλιοκάκη που καταναλώνουν γλουτένη για να επανενεργοποιήσει σκόπιμα την ανοσοαπόκριση στη  γλουτένη με έναν ελεγχόμενο τρόπο.
Ανακαλύφθηκε ότι η κοιλιοκάκη είναι μοναδικά μια κατάλληλη ασθένεια,  για μία βασιζόμενη σε θεραπευτικό εμβόλιο πεπτιδίου,  επειδή οι ασθενείς διαθέτουν HLA DQ2 γενετική παραλλαγή, που κάνει τα Τ κύτταρα να αναγνωρίζουν τα  πεπτίδια γλουτένης.
Το Nexvax2 ® που έχει σχεδιαστεί για την κοιλιοκάκη συνδέεται με το HLA DQ2, στο 90% των ατόμων με κοιλιοκάκη. Το Nexvax2 ® περιλαμβάνει τα τρία πεπτίδια που κάνουν τα Τ-κύτταρα να  αντιδρούν και είναι ικανό να επάγει ανοσολογική ανοχή στη γλουτένη και να προστατεύει το έντερο από τις βλαβερές συνέπειες της γλουτένης.
Βιβλιογραφία
immusant.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου