Αρχική

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

To facebook κάνει καλό στους ηλικιωμένους


Το facebook βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανακάλυψαν πως τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που έμαθαν να χρησιμοποιούν την πιο δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν βελτίωση κατά 25% στα τεστ νοητικών λειτουργιών,ενώ όσοι δεν είχαν κοινωνικές επαφές στο διαδίκτυο, δεν φάνηκε να ωφελούνται νοητικά.
Στη μελέτη τους συμμετείχαν 14 εθελοντές ηλικίας 68 έως 91 ετών, οι οποίοι δεν ασχολούνταν με το Facebook πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη. Οι ερευνητές τους δίδαξαν πώς να ανοίξουν μία σελίδα και πως να κάνουν «φίλους», ενώ τους ζήτησαν να ποστάρουν στο FB τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Επιπλέον, τους ζήτησαν να γίνουν «φίλοι» και αναμεταξύ τους. Σε άλλη ομάδα εθελοντών δίδαξαν πώς να χρησιμοποιούν το online ημερολόγιο Penzu.com, στο οποίο οι εγγραφές είναι ιδιωτικές και ουδείς μπορεί να τις δει ή να τις σχολιάσει. Πριν διδαχθούν οι εθελοντές τη χρήση του FB ή του Penzu, οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε μια σειρά τεστ, για να αξιολογήσουν το επίπεδα της μοναξιάς και της κοινωνικής στήριξης που είχαν, καθώς και τις νοητικές ικανότητές τους. Στον ίδιο έλεγχο τους υπέβαλλαν και κατά το τέλος της μελέτης, οκτώ εβδομάδες αργότερα.
Στον επανέλεγχο, οι εθελοντές που είχαν μπει στον κόσμο του FB απέδωσαν κατά 25% καλύτερα στα τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους. Οι εθελοντές της άλλης ομάδες δεν παρουσίασαν κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή.
Η μεγάλη διαφορά με το Facebook είναι ότι κάθε φορά που ποστάρει κάποιος κάτι, του απαντούν αρκετοί άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι με τη σειρά τους ποστάρουν κάτι καινούργιο, συνεπώς ο χρήστης προσλαμβάνει διαρκώς νέες πληροφορίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τις βλέπει, εστιάζει σε αυτές, “διαγράφει” από το μυαλό του τις παλιές, και συχνά έχει το νου του για να ξαναμπεί αργότερα να ελέγξει ποιος και τι έχει σχολιάσει ή έχει ανεβάσει – συνεπώς κρατάει διαρκώς το μυαλό του σε εγρήγορση, παρακολουθώντας ό,τι τον ενδιαφέρει.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Νευροψυχολογικής Εταιρείας (INS) και τονίστηκε από τους ερευνητές ότι το Facebook θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει εναλλακτική λύση για να παίζουν οι ηλικιωμένοι online παιχνίδια με στόχο να τονώσουν την νοητική οξύτητά τους.
Ένα θέμα είναι η ασφάλεια στο διαδίκτυο. Και οι ερευνητές συνιστούν σε όποιον θέλει να εισάγει τους γονείς ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες του στον κόσμο του FB, να φροντίσει να τους διδάξει τα θέματα ασφαλείας και να ασχολείται συστηματικά μαζί τους, ώστε να διατηρηθεί το προφίλ τους και οι ίδιοι ασφαλείς.
Πηγή
τα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου