Αρχική

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Αντιμετώπιση δισκοκήλης με ένεση τζελ


Δισκοπλαστική
Γράφει ο
Ανδρέας Μοράκης
Ορθοπαιδικός, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης
Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη), ICD-10 M51.2, που προκαλείται όταν αυτός εκφυλίζεται, προκαλεί πόνο στη μέση (οσφυαλγία) και αν πιεστεί και κάποιο νεύρο (νευρική ρίζα), προκαλείται πόνος και στο πόδι (ισχιαλγία). Στη σημερινή εποχή αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες που κάποιος επισκέπτεται το γιατρό.
Στο παρελθόν δοκιμάστηκαν διάφοροι μέθοδοι διαδερμικής συρρίκνωσης της δισκοκήλης (laser, υπέρηχοι που έκαναν θερμική συρρίκνωση και φάρμακα που έκαναν χημική πυρηνόλυση του μεσοσπονδυλίου δίσκου). Τα πλεονεκτήματα αυτών των μεθόδων είναι ότι γίνονται διαδερμικά με τοπική αναισθησία μέσω μίας ειδικής βελόνας. Το μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μία έμμεση αποσυμπίεση   της νευρικής ρίζας που επιτυγχάνεται μέσω της συρρίκνωσης της δισκοκήλης. Όταν η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι προχωρημένη, ή όταν η νευρική ρίζα πιέζεται από άλλο αίτιο και όχι από τη δισκοκήλη τα αποτελέσματα αυτών των μεθόδων δεν είναι ικανοποιητικά.
Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μία νέα μέθοδος με την οποία γίνεται ένεση ειδικής γέλης (gel) στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, με τοπική αναισθησία υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, με σκοπό την ανασυγκρότηση του δίσκου και την άρση της νευρικής πίεσης που προκαλεί πόνο στα κάτω άκρα (δισκοπλαστική).
Ποιες είναι οι ενδείξεις της δισκοπλαστικής;
Μικρές έως μεσαίου μεγέθους προβολές, μετά από επιβεβαίωση με μαγνητική τομογραφία. Πόνος αυχένα, πλάτης, ή μέσης δισκογενούς αιτιολογίας, ισχιακός ή μηριαίος πόνος, ο οποίος περιορίζει την φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς βελτίωση μετά από συντηρητική αγωγή.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Εφαρμογή της μεθόδου χωρίς να είναι απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς, με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο “minimal invasive” και τοπική αναισθησία.
Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Πρακτικά δεν υπάρχουν παρενέργειες και όταν η μέθοδος γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό είναι ολιγόλεπτη και ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο εντός 2-3 ωρών.Το κύριο μειονέκτημα είναι η μη ανακούφιση από τα ενοχλήματα όταν η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος είναι προχωρημένη, ή όταν η πίεση στο νευρικό ιστό οφείλεται σε άλλο αίτιο και όχι στη δισκοκήλη. Για αυτό πρέπει να γίνεται πολύ καλή επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν σε δισκοπλαστική.
Γράφει ο
Ανδρέας Μοράκης
Ορθοπαιδικός, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης
Δ/νση Ιατρείου: Λ. Μεσογείων 421Α
Αγ. Παρασκευή, Αθήνα, Τ.Κ.: 15343
Τηλέφωνο Ιατρείου: 210 6000244
Κινητό: 6932186718


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου