Αρχική

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Απλός έρπητας οφθαλμού


Είναι μια κοινή, υποτροπιάζουσα λοίμωξη του οφθαλμού.
Προκαλείται από τον τύπο 1 του ιού του απλού έρπητα (HSV 1) (οφθαλμικός έρπης) και είναι μια κοινή, υποτροπιάζουσα λοίμωξη. Αυτός ο τύπος του ιού του έρπητα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ουλές του κερατοειδούς. Ο έρπης οφθαλμού  μπορεί να μεταδοθεί με τη στενή επαφή με μολυσμένο άτομο του οποίου ο ιός είναι ενεργός. Μπορεί να είναι  μια απλή λοίμωξη ή να προκαλέσει και τύφλωση.

Μορφές του έρπητα οφθαλμών
Υπάρχουν διάφορες μορφές του έρπητα των οφθαλμών:
•             Ερπηττική κερατίτιδα που είναι η πιο κοινή μορφή του έρπητα των οφθαλμών και είναι μια ιογενής λοίμωξη του κερατοειδούς. Ο οφθαλμικός έρπης αφορά, συνήθως, μόνο το ανώτερο στρώμα, ή το επιθήλιο του κερατοειδούς, και συνήθως επουλώνεται χωρίς ουλές.
•             Στρωματική κερατίτιδα συμβαίνει όταν η λοίμωξη πηγαίνει στα βαθύτερα στρώματα του κερατοειδούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουλές, απώλεια της όρασης και, περιστασιακά τύφλωση. Στρωματική κερατίτιδα πιστεύεται ότι προκαλείται από μια πρόσφατη ανοσολογική απάντηση στην αρχική μόλυνση. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι σπάνια, η  στρωματική κερατίτιδα είναι η κύρια αιτία ουλών του κερατοειδούς που προκαλεί τύφλωση.
•             Ιριδοκυκλίτιδα είναι μια σοβαρή μορφή του έρπητα ματιού, όπου η ίριδα και οι γύρω ιστοί μέσα στο μάτι αναπτύσσουν φλεγμονή, προκαλώντας σοβαρή ευαισθησία στο φως, θολή όραση, πόνο και ερυθρότητα. Ιριδοκυκλίτιδα είναι ένας τύπος ραγοειδίτιδας που επηρεάζει τα πιο πρόσθια τμήματα του εσωτερικού του ματιού.
Όταν αυτή η μόλυνση εμφανίζεται στο αμφιβληστροειδή, χαρακτηρίζεται ωςερπητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Σημεια και συμπτώματα
Τα διάφορα σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον έρπη οφθαλμού είναι η φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή ξαφνικό και έντονο πόνο του οφθαλμού. Επίσης, ο κερατοειδής χιτώνας μπορεί να γίνει θολός, με αποτέλεσμα την θολή όραση.
Άλλα σημεία και συμπτώματα χαρακτηριστικά του έρπητα οφθαλμού περιλαμβάνουν:
•             Οίδημα γύρω από τα μάτια
•             Ραγάδες
•             Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις των ματιών
•             Ερεθισμός
•             Αίσθηση ξένου σώματος
•             Ερυθρότητα του οφθαλμού
•             Πληγές 
•             Δακρύρροια
•             Ευαισθησία στο φως

Αιτίες
Ο έρπης του οφθαλμού μεταδίδεται μέσω της επαφής με ένα άλλο άτομο που έχει μια εστία.
Ο ιός του απλού έρπητα εισέρχεται στο σώμα από τη μύτη ή το στόμα και ταξιδεύει στην νεύρα, όπου μπορεί να είναι ανενεργός. Ο ιός μπορεί να παραμείνει αδρανής για χρόνια. Η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να είναι το άγχος που σχετίζεται με παράγοντες, όπως πυρετός, εγκαύματα από τον ήλιο, σημαντικές οδοντιατρικές ή χειρουργικές επεμβάσεις και τα τραύματα.
Μετά την αρχική μόλυνση, υπάρχει περίπου μια πιθανότητα 40-50 % της υποτροπής. Η υποτροπή θα μπορούσε να είναι αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την αρχική εμφάνιση. Αν και τα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως μόνο στο ένα μάτι, ο ιός πιθανότατα θα μπορούσε να επηρεάσει και το άλλο μάτι, καθώς και άλλα σημεία του σώματος.

Θεραπεία έρπητα οφθαλμού
Η θεραπεία για τον έρπητα των ματιών εξαρτάται από το σημείο που η μόλυνση βρίσκεται στο μάτι - στο κερατοειδούς επιθηλίου του κερατοειδούς, στρώμα, ίριδα, αμφιβληστροειδή, κ.λ.π. Μερικές οφθαλμικές θεραπείες του έρπητα θα μπορούσαν να επιδεινώσουντην κατάσταση και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνεταιεξατομικευμένη θεραπεία.
-Εάν η μόλυνση του κερατοειδούς είναι μόνο επιφανειακή, μπορεί τα συμπτώματα να αμβλυνθούν με τη χρήση αντιιικών οφθαλμικών σταγόνων ή αλοιφών, ή από του στόματος αντι-ιικών χαπιών. Το Zirgan (Sirion Therapeutics) εγκρίθηκε από το FDA στα τέλη του 2009 ως μια  αντι-ιική θεραπεία για τον έρπητα των ματιών. Η θεραπεία με γκανσικλοβίρη gel οφθαλμολογικά, 0,15 %), το οποίο έγινε εμπορικά διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του Απριλίου 2010, περιλαμβάνει την ενστάλαξη οφθαλμικών  σταγόνων πέντε φορές την ημέρα έως ότου το έλκος κερατοειδούς θεραπευθεί. Δεν θα πρέπει να φοριούνται φακοί επαφής ενώ γίνεται θεραπεία με Zirgan, η οποία διατίθεται στην αγορά στην Ευρώπη ως Virgan.
-Η θεραπεία του έρπητα των ματιών με απόξεση κερατοειδούς  με μια μπατονέτα ονομάζεται χειρουργικός καθαρισμός. Μετά από χειρουργικό καθαρισμό, ένας μαλακός φακός επαφής μπορεί να βοηθήσει τον κερατοειδή για να επουλωθεί.
-Στεροειδείς σταγόνες μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και την πρόληψη ουλών του κερατοειδούς, όταν η λοίμωξη εμφανίζεται πιο βαθιά στα στρώματα κερατοειδή. Οι στεροειδείς σταγόνες σχεδόν πάντα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με και ταυτόχρονα με αντι-ιικές σταγόνες.  Οι στεροειδές σταγόνες είναι γνωστό ότι προκαλούν επαναλαμβανόμενη λοίμωξη, σε ευπαθείς ασθενείς.
-Επίσης, ένα αντιβιοτικό σε οφθαλμικές σταγόνες μαζί με ένα θεραπευτικό φακό επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της δευτερογενούς βακτηριακής λοίμωξης.
-Η Χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη εάν το έλκος εμφανίζεται στον κερατοειδή χιτώνα και οι θεραπείες των στεροειδών δεν βοηθούν τον κερατοειδή. Σε περιπτώσεις όπου οι ουλές κερατοειδούς είναι μόνιμες, μια μεταμόσχευση κερατοειδούς μπορεί να επαναφέρει την όραση.
Παρά το γεγονός ότι ο έρπης μάτι δεν έχει καμία θεραπεία, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις υποτροπές. Μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον προσδιορισμό καλύτερων μεθόδων για τη διαχείριση της νόσου. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύεται το Σεπτέμβριο του 2010 στα Αρχεία της Οφθαλμολογίας διαπίστωσε ότι η αντιμετώπιση των ατόμων με από του στόματος αντι-ιικά φάρμακα ως προληπτικό μέτρο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα τα οφθαλμικά συμπτώματα του έρπητα να επαναληφθούν.
PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου